Waarom monitoring van zonne-energieprojecten belangrijk is

Veel uitdagingen bij online monitoring

Elk zonne-energieproject op ZonnepanelenDelen wordt gemonitord, zo willen we je veranderlijkheid van de productie uit zonnepanelen laten ervaren. De monitoring bespaart ook op eventuele verliezen van het pv-systeem. Monitoring is dus belangrijk, maar het geeft wel uitdagingen. 

De productie uit zonnepanelen is veranderlijk; door het tijdstip van de dag, lichtintensiteit, temperatuur en door de verschillende seizoenen in het jaar. Op ZonnepanelenDelen investeer je in zonne-energie en zo profiteer je bijvoorbeeld extra als het heel zonnig is. Elk zonne-energiesysteem heeft daarom verplichte monitoring, de productie van de zonnestroom is altijd live bij te houden.

Bovendien bespaart online monitoring op eventuele verliezen van het pv-systeem. Zo hebben we gederfde inkomsten bespaard, omdat we tijdig constateerden dat een zonne-energiesysteem niet volledig opereerde. We constateerden bijvoorbeeld snel dat een omvormer uit was gevallen of dat een compleet systeem even geen productie meer heeft.

Monitoring is dus belangrijk, maar het geeft wel uitdagingen.

Monitoring met een brutoproductiemeter

Alle projecten met een zogenaamde SDE+ subsidie hebben een gecertificeerde brutoproductiemeter (BPM) aangesloten waarop alle stroomproductie wordt bijgehouden. De overheid keert namelijk, via de RVO, subsidie uit op basis van daadwerkelijke geproduceerde groene energie. Een onafhankelijk meetbedrijf kan deze – net zoals de slimme meter thuis – op afstand aflezen.

Verplichte Monitoring

De projecten op ZonnepanelenDelen zijn verplicht om monitoring toe te voegen met meer data punten. Zo willen we dat elke 5 minuten de productiedata wordt doorgegeven en monitoren we ook de variabelen instraling en temperatuur. Met deze extra data zijn er betere afspraken te maken over de kwaliteit van het project met de installateur aan de hand van de performance ratio; het geeft ZonneDelers meer zekerheid en er kan uiteindelijk op kosten worden bespaard door het snel signaleren van mogelijke problemen bij het project. 

Online houden

Het is echter een uitdaging om de monitoring goed online te houden. Dat zien we terug in de 100 projecten die wij nu monitoren. Dit beeld wordt bevestigd door een rapport van Solar Monkey: Zij geven aan dat in het afgelopen jaar 23% van de 7000 systemen minimaal 3 dagen aan data missen. Soms ligt het aan een slechte of langzame internetverbinding, en voor het herstellen van de verbinding is het soms nodig om fysiek langs te gaan. Dat is duur en verspilling van tijd.

Amstelveen college opbrengsten zonne-energie - HoriZON ZonnepanelenDelen

Verbeteringen

De onderstaande ontwikkelingen maken een betere monitoring mogelijk;

  • Goedkoper mobiel internet maakt het mogelijk goedkoper data te versturen. 
  • Wanneer de meetbedrijven API’s beschikbaar stellen, kunnen de aangesloten brutoproductiemeters direct de productiedata naar onze online systemen sturen. 

Doorgeven van de juiste productiedata en ZonneRente

Monitoring van zonne-energieprojecten op ZonnepanelenDelen via mobiele app en online portal

Via de verschillende overzichten geven we de productiedata door aan ZonneDelers. De persoonlijke productie van de ZonneDelen is terug te zien in de portal MijnStroom, via de (iOS) ZonneDelen app en via de maandelijkse MijnStroom rapporten die maandelijks worden opgestuurd. Deze data komt van de toegevoegde monitoring met de verschillende datapunten.

ZonneRente

Elk zonne-energieproject keert eenmaal per jaar de waarde van de zonnestroom uit. Dit is op het moment in het jaar dat de ZonneDelen zijn uitgegeven. Er wordt bij de uitkering van de zonnerente altijd een extra controle gedaan op de productiedata. Als een project even offline is geweest, weten we via de data uit de BPM exact hoeveel stroom er in die periode is geproduceerd. Zo weet je zeker dat je alle zonnestroom krijgt uitgekeerd, waar je recht op hebt!


Wil je ook zonnestroom buiten het eigen huis? Investeer in zonne-energieprojecten