Zonnedak BCS Harderwijk - crowdfunding voor 982 zonnepanelen

2019: dé specialist in financieringen voor middelgrote zon-pv projecten

ZonnepanelenDelen is uitgegroeid tot dé specialist in zonne-energiefinancieringen voor middelgrote zon-pv projecten met SDE+ subsidie. Dat is erg prettig om te zeggen en waar we hard ons best voor hebben gedaan. Met behulp van onze vele partners, en de duizenden ZonneDelers. We staan nog steeds aan het begin. Al is volgens energieopwek.nl in 2019 in Nederland 46% meer zonne-energie opgewekt! Het mag en moet nog harder gaan voor de energietransitie en om de doelstelling van maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde te behalen. Hieronder kort de belangrijkste punten voor 2019. Dank voor wederom een zonnig jaar!

Platform versterkt

Ook in 2019 hebben we met ZonnepanelenDelen weer volop gewerkt aan onze missie om zonne-energie voor iedereen bereikbaar te maken. In 2019 kwam onze toegevoegde waarde duidelijk naar voren: Juist door het combineren van de verschillende financiële producten hebben we financieringen verzorgd tot 98% van financieringsvraag, zodat projecten wel gerealiseerd zijn. Dat voor meer projecten dan ooit, met tevens een veel grotere capaciteit per project.

De groei van ZonnepanelenDelen in 2019 is er op meerdere vlakken:

  • We hebben er via ons platform mede voor gezorgd dat bijna 400.000 zonnepanelen in Nederland zijn geïnstalleerd;
  • Daarbij hebben we duizenden nieuwe ZonneDelers mogen verwelkomen;
  • Terwijl we aan de achterkant van ons online platform vele verbeteringen hebben uitgevoerd, dat is niet direct zichtbaar, maar zorgt dat we in de toekomst veel beter kunnen opschalen en nieuwe functionaliteiten kunnen toevoegen.

Toegevoegde waarde Zonfonds 

We leveren veel toegevoegde waarde aan de projecteigenaren, waarbij we door het aansluiten van het zonfonds eenvoudig tot 98% van het pv-project financieren. Dit is vooral interessant voor het segment van de markt van 250.000 euro tot 1 miljoen euro. Dit segment heeft vaak moeite met financiering, omdat dit vaak te groot is voor het eigen vermogen van de organisatie, maar te klein voor specifieke projectfinanciering vanuit de banken.

Investeren in zonne-energie

Via de uitgifte van ZonneDelen is het volume met 66% gegroeid ten opzichte van 2018, daarbovenop hebben we extra financiering kunnen verzorgen met het verstrekken van leningen via het ZPD-zonfonds.

Daarbij heeft reeds 1/3de van alle ZonneDelers meegedaan in meerdere zonne-energieprojecten, hieruit blijkt het grote vertrouwen van de ZonneDelers in de zonne-energieprojecten op ZonnepanelenDelen.

Dat blijkt ook wel uit het feit dat afgelopen maand een mijlpaal is bereikt; de projecten hebben meer dan 1 miljoen euro geretourneerd aan de ZonneDelers. Hopelijk is dat kapitaal dat opnieuw in volgende zonne-energieprojecten zal worden gestopt. 

Kwaliteit

Met bijna 100 gerealiseerde projecten hebben we jarenlange ervaring opgedaan en zijn we nog strenger ‘deurbeleid’ gaan voeren. Dat heeft hogere kwaliteit projecten opgeleverd op ons platform, daarbij kunnen we – door het toegenomen volume van projecten in ons systeem – via online monitoring beter benchmarken.

We zien in de cijfers terug dat installaties sneller worden opgeleverd ten opzichte van de verwachting in het Informatie Memorandum en dat bij eventuele vertraging er betere communicatie is naar betrokken partijen. Het blijft een belangrijk aandachtspunt, daarbij zijn nog enkele projecten uit voorgaande jaren met uitdagingen, hopelijk worden deze komend jaar definitief opgelost. 

Uitbreiding team

Met de versnelling in de tweede helft van het jaar laten we zien dat we een toegevoegde waarde zijn in het financieringslandschap van zonne-energie. Dat wordt voor steeds meer spelers in de markt duidelijk. De toegevoegde waarde zorgt ervoor dat projecten scherp gefinancierd kunnen worden en via het online platform Horizon eenvoudig kunnen worden beheerd.

Vijf jaar na lancering groeien we hard en dat betekent dat we ook verder kunnen investeren in de toekomst. We hebben het team versterkt en er zijn nog plekken open voor verdere versterking! 

2020

Vanuit deze basis gaan we verder investeren in alle elementen die ervoor zorgen dat nog meer organisaties en huishoudens overstappen op zonne-energie. We hopen snel 10.000 ZonneDelers te bereiken. Met veel projecten die nu al in de pijplijn zitten voor de komende maanden en de komende tijd de uitrol van een verbeterd online dashboard. Daarover in een volgend blogpost meer. 

Dank voor het vertrouwen: Ook in 2020 gaan we hard verder om Nederland te ‘verzonnen’!

Ashutosh, Barbera, Edwin, Elise, Hessel, Ida, Ilia, Matthijs, Merijn, Stan, Sven P, Sven S & Volker


Ps. Door de projecten op ZonnepanelenDelen is 45.000.000 kWh opgewekt, dat is bij 400 gram uitstoot per kWh een CO2-besparing van 18 miljoen kilo CO2 in 2019! Terwijl veel projecten pas net online zijn en de projecten tot wel 30 jaar blijven liggen. De impact is dus eigenlijk al vele malen groter.