ZonnepanelenDelen 5 jaar: Leren, verbeteren en impact maken

In oktober 2014 lanceerde ZonnepanelenDelen het platform dat sindsdien al ruim 80 zonne-energieprojecten heeft mogelijk gemaakt. Samen met de duizenden ZonneDelers is er voor gezorgd dat er steeds meer zonne-energie in Nederland wordt opgewekt. Dat ging natuurlijk niet zonder vallen en opstaan. We zijn trots op waar we staan en kunnen niet wachten om alle ideeën uit te voeren de komende jaren. Om zonne-energie nog beter bereikbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Want onze slogan is al die jaren onveranderd. Zonne-energie. Van iedereen. Voor iedereen. 

De wereld heeft geen energieprobleem, het heeft een probleem om duurzame energie te financieren.”

Oprichter Sven Pluut zag vanuit zijn rol bij een duurzame bank dat grootzakelijke zonne-energieprojecten moeilijk financiering kregen. Het is te groot voor het eigen vermogen van de organisatie, te klein voor projectfinanciering vanuit de bank. En dus kwamen veel van de projecten niet van de grond.

Daarbij wilde hij zelf graag zonne-energie, maar kon hij dat niet als appartement bewoner, want hij had geen beschikking over een eigen dak. Door het starten van ZonnepanelenDelen sloeg hij twee vliegen in één klap.

2014 gestart

Vanuit het Rockstart Smart Energy programma ontsproten, lanceerden we ZonnepanelenDelen.nl in oktober 2014 met de ZonneWIJde als eerste project, het destijds grootste collectieve zonnepark van Nederland. Het was nog een tijd van pionieren. Voor de eigenaren van de zonne-energieprojecten, voor ons als ondersteunend platform bij de financiering, monitoring en de administratie. Zeker het grootschalig bouwen en installeren van zonne-energieprojecten was in Nederland nog relatief onbekend terrein. Dat zagen we terug in de langere aanlooptijden dan van te voren gedacht, dat zien we nu sterk verbeteren, gelukkig.

Focus ZONNEPANELENDELEN

De absolute focus op alleen zonne-energie betaalt zich uit voor ons. Dat was moeilijk in het begin, want daardoor moet je op de korte termijn soms nee zeggen op lucratieve opdrachten. Nu plukken we de vruchten van deze specialisatie. Met kwalitatieve documentatie en overeenkomsten, gespecialiseerd online dashboard waarbij het project eenvoudig beheerd wordt en met de toevoeging van het ZPD Zonfonds in samenwerking met Rabobank kunnen we een complete financiering leveren. Dat alles maakt we zonne-energieprojecten kunnen financieren, waarvoor eerder geen financiering beschikbaar was. Voor ZonneDelers hebben we een prachtige app laten ontwikkelen en kunnen elk nieuw project de geleerde lessen van de vorige projecten meegeven. 

Hobbels

In 5 jaar tijd zijn we ver gekomen. We groeiden, in aantal projecten, in service, in awards. We gaven premier Rutte zonnepanelen. We zorgden dat er mede voor dat Nuna8 wereldkampioen werd. Er werd rendement in zonnebier bij project Oedipus uitgekeerd.

Maar vooral zorgde we voor veel meer zonne-energieprojecten. Al moesten we vele hobbels overwinnen om daar te komen, projecten die net op tijd wel gefinancierd werden in de begin dagen, subsidies die werden teruggetrokken, zonneparken die uiteindelijk ergens anders gerealiseerd moesten worden. Investeringen die niet door gingen. Een projecteigenaar die failliet ging, zonnepanelen die niet functioneerden. Je wordt er sterker van en beter in.

Je leert continu. Zo weten we dat voetbalsupporters niet de beste doelgroep is om te overtuigen in zonne-energie te investeren, al zijn sportstadions ideale objecten om vol te leggen met zonnepanelen. Zo weten we dat veel ZonneDelers nauwkeurig met de zonne-energieprojecten meekijken. En de verschillende zonne-energieprojecten vergelijken. Zo weten we ook dat het echt heel moeilijk is om zonne-energieprojecten te realiseren op zorgvastgoed, want daar is besluitvorming uitdagend en moeten er extra maatregelen worden genomen voor aansluiten van het pv-systeem. Die lessen nemen we mee om te zorgen voor nog veel meer zonne-energie.  

Vooruit kijken: in 5 jaar €500 miljoen

Met de huidige aantal projecten waarmee we in gesprek zijn om te financieren en de oplossing die we bieden voor zonne-energieprojecteigenaren zien we de toekomst heel positief in. Over 5 jaar willen we 500 miljoen euro aan financiering hebben verzorgd. Dat kunnen we goed uitvoeren omdat we alles online doen, processen verbeteren en vergemakkelijken en er veel verstand van hebben door onze specialisatie.  

Samen meer impact maken

Met meer dan 12.000 huishoudens die zijn aangesloten en meer dan 6.100 ZonneDelers die profiteren van zonne-energie, zijn we een beweging die steeds meer duurzame impact maakt. Project voor project ‘verzonnen’ we Nederland. Elke bijdrage zorgt voor meer zonne-energie en dus simpelweg minder uitstoot én minder afhankelijkheid van obscure landen. Op moment van schrijven zijn er via ZonnepanelenDelen al meer dan 327.000 zonnepanelen mogelijk gemaakt.

Dat alles komt terug in de productie grafiek op MijnStroom: Elk jaar nog veel meer impact maken en de wereld verder verduurzamen!

(ps. Wil je meehelpen duurzame impact te maken? Check onze vacatures of investeer direct ook in de zonne-energieprojecten!).