Den Haag, december 2018: Koning Willem-Alexander spreekt de Kersttoespraak uit vanuit de bibliotheek van Paleis Noordeinde. Beeld: ©RVD - Freek van den Bergh

Koning Willem Alexander, volg uw duurzame landgenoten

Koning Willem Alexander, u gaat geen zonnepanelen plaatsen op uw paleis Noordeinde. Dat levert namelijk te weinig op volgens uw Rijksvastgoedadviseurs. Daarbij voegt u zichzelf bij bijna de helft van de Nederlanders die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen op hun eigen ‘paleis’. Omdat zij huren, omdat zij een appartement bewonen, omdat het een monument is of omdat het dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Juist voor die groep hebben we ZonnepanelenDelen opgericht: Leg uw (deel van een) zonnepaneel op een ándere plek. Zo is er voor iedereen de kans om te profiteren van de zon en zorgen we samen voor meer zonne-energie in Nederland!

Dat werkt. Samen kunnen we Nederland ‘verzonnen’ Koning Willem Alexander. U kunt al eenvoudig mee doen vanaf 25 euro. 25.000 euro kan ook, of meer. Wat u wilt. Hoe hoger de investering hoe meer zonnestroom u opwekt. Dat wordt nauwkeurig bijgehouden voor u via live monitoring.

10.000 duurzame landgenoten

Zo gaan al bijna 10.000 landgenoten u voor. Die op deze wijze zorgen voor meer zonne-energie. Op daken van scholen, agrariërs, cultuurcentra en op braakliggende terreinen. Samen al goed voor meer dan een half miljoen zonnepanelen. De landgenoten kijken mee met de groene energie productie en krijgen jaarlijks de waarde van de zonnestroom uitgekeerd.

Zonnedak Mark Rutte

We hebben eerder voor premier Mark Rutte succesvol financiering verzorgd voor zijn zonnedak, omdat hij aangaf deze nog niet te hebben. (Overigens: het kapitaal is ten goede gekomen aan de WakaWaka Foundation). Ik vermoed dat u genoeg kapitaal beschikbaar heeft, dus zo’n actie slaan we deze keer over, dat zou wat flauw zijn. Echter moeten we wel alle geschikte plekken voor zonnepanelen gebruiken als onderdeel van de energietransitie. 

Actie nodig

Dat alles is nodig om over te gaan naar een duurzame wereld, waar nu ongeveer 90% van de energie uit fossiele brandstoffen komt. David Attenborough vertelt het fantastisch in zijn nieuwe documentaire; in één leven hebben wij, de mensen, de aarde overgenomen. Nu het is tijd om weer in balans met de natuur te leven. De aarde overleeft het wel, maar als wij niet snel acteren dan raakt onze diersoort echt uit evenwicht.

En in actie komen we!

Koninklijke service

We hebben het eenvoudig voor u gemaakt: U investeert eenmalig in de ZonneDelen. Al het andere wordt geregeld: de installatie van het pv-systeem, de verzekeringen, de administratie, het onderhoud, de monitoring, de uitbetaling. Alles eigenlijk. Een koninklijke service zou ik bijna zeggen.

Zo zorgen we gezamenlijk voor een duurzamer energiesysteem. Zodat naast Paleis Noordeinde, Nederland een toonvoorbeeld wordt van duurzaamheid.

Samen kunnen we het doen.


Ps. Oprichter van ZonnepanelenDelen, Sven Pluut, schreef samen met Jeroen Vanson van Greenchoice ook een brief aan de koning.