Weet dat je zonnedak goed presteert via onafhankelijke online monitoring

Onafhankelijke monitoring voor jouw zonne-energieproject is belangrijk, zodat je weet dat de zonnestroom productie op niveau is. Niet alleen de totale opbrengsten in kWh zijn belangrijk, ook of dat in verhouding met de zoninstraling op locatie goed is. Oftewel, weet zeker dat jouw zonne-energiesysteem goed presteert. Via het dashboard kun jij en de installateur jouw zonne-energieproject perfect in de gaten houden. Altijd.

Elk project dat gefinancierd wordt op ZonnepanelenDelen heeft een losstaand en onafhankelijk monitoringsunit aangesloten op de brutoproductiemeter, hiermee is altijd in te zien hoe het PV-systeem presteert. Naast productiedata, wordt hier ook instraling en temperatuur data verzonden via een aparte referentie cel. Zie de foto hierboven van het zonne-energieproject Donk in Breda.

Performance ratio grafiek

Opbrengst in kWh zegt niet alles. Als het een zeer zonnige maand is wil je dat er meer opbrengst is. Dat laten we in ons dashboard terugkomen in de performance ratio grafiek, deze grafiek toont verhouding tussen instraling en zonnestroom productie. Met de installateur zijn van tevoren afspraken gemaakt over deze performance ratio en dus wil je daar op kunnen meten. In het dashboard komt duidelijk naar voren hoe het systeem presteert. In de praktijk zal de afgesproken performance ratio tussen de 78 en 88 procent liggen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe het PV-systeem daadwerkelijk is uitgetekend.

We meten de verhouding tussen instraling en zonnestroom productie dus met een referentie cel op locatie. De performance ratio kunnen we tevens met onafhankelijk KNMI-weerstations die in de buurt liggen opstellen. Zo weten we zeker dat een project presteert, zoals is afgesproken met de installateur. Niet omdat er toevallig meer zon-uren zijn in een jaar, maar omdat de verhouding tussen lichtinval en conversie naar stroom juist is.

(Doordat er meer en meer projecten online komen, kunnen we dit tevens vergelijken met andere projecten in de buurt).

ZonnepanelenDelen dashboard voor zonne-energieproject eigenaren

Inzichten in prestatie via online monitoring

Zonne-energie is heel goed te voorspellen op de lange termijn. Gemiddeld genomen zal een zonnepaneel een bepaalde hoeveelheid stroom produceren. Hoe korter de termijn hoe groter natuurlijk het verschil tussen verwachting en daadwerkelijke productie. Eén jaar is eenmaal zonniger dan het andere jaar. Zo liet de maand februari in 2018 een bijzonder hoog aantal zonne-uren zien in Nederland, na wat minder uren dan gemiddeld in januari.

KNMI zon uren in Nederland

Via onze dashboard ben jij als projecteigenaar in controle over alle inzichten. Via de performance grafiek compenseren we voor het verschil in aantal zonuren. Zo zie je bijvoorbeeld direct de impact van de periodieke schoonmaak terug in de performance ratio.

Vele ondernemers zoals bijvoorbeeld Kleinstesoepfabriek, B4Agro, Royal Matic, Uit Je Eigen Stad, Yn’e Lijte, BCS Harderwijk en Greve Banden profiteren al van deze inzichten!

Shine on!