ZonnepanelenDelen wint publieksstem bij blockchain event #Blockchain2Business

Met ZonnepanelenDelen financieren we zonnepanelen en zorgen we dat er zoveel mogelijk waarde wordt gehaald uit de gefinancierde zonnepanelen. De mogelijkheden om blockchain technologie in te zetten binnen deze groene energiemarkt ligt voor de hand. Solarplaza organiseerde daarom een tweedaags internationaal event #blockchain2business rondom alle ontwikkelingen van blockchain en zonne-energie. Sven Pluut van ZonnepanelenDelen werd gevraagd om te pitchen en won hierbij de publieksstem. Hieronder een kort verslag.  

ZonnepanelenDelen is in enkele jaren uitgegroeid tot het grootste investeerders platform voor zonne-energie in Europa. Er zijn meer dan 50 projecten gefinancierd door meer dan 4000 ZonneDelers, de investeerders op ons platform. Deze zonne-energieprojecten zijn gefinancierd via de uitgifte van 250.000 ZonneDelen. Elk ZonneDeel heeft een nominale waarde van 25 euro, waarbij er wordt ZonneRente wordt uitgekeerd op basis van zonnestroom productie en de dan geldende energieprijzen.

Onze aanpak versnelt de uitrol van zonne-energie in Nederland omdat we samenwerken met de gehele keten:

  • We trekken particulier geld aan en creëren bewustzijn bij duurzame energie.
  • We werken samen met financiële instellingen om de impact te vergroten.
  • We trekken samen op met energieleveranciers zodat zij direct de energiekosten kunnen verlagen.

ZonnepanelenDelen bekijkt de mogelijkheden van blockchain en is momenteel twee cases aan het uitwerken om de blockchain technologie in te zetten:

Uniforme waarheid met blockchain

Elk zonne-energieproject genereert veel data die veel verschillende partijen nodig hebben. Alle betrokkenen moeten deze data valideren om te zien of aan de afspraken wordt voldaan. Zo zijn er de installateur, de financier, de overheid en de gebouweigenaar die allen zeker moeten weten dat de data goed en betrouwbaar is.

Het inzetten van de blockchain betekent dat deze data direct beschikbaar is en belangrijker nog: er één waarheid is. Zo kan het financieringsproces verder worden geoptimaliseerd door verbeterde betrouwbaarheid en minder bureaucratie. Dit verlaagt de financieringskosten verder en zorgt er dus voor dat zonne-energie goedkoper wordt.

Handelsplatform

Door het inzetten van de blockchain en dan specifiek het grootboek (‘distributed ledger’) kunnen de ZonneDelen sneller en beter verhandeld worden. Deze ZonneDelen hebben een gemiddelde looptijd van 15 jaar en een relatief hoge rente. Door de ZonneDelen makkelijk verhandelbaar te maken en dus de liquiditeit te verhogen creëren we een zeer interessante beleggingscategorie.

Solarplaza blockchain event

ZonnepanelenDelen was verheugd met het enthousiasme uit het publiek en het winnen van de publieksprijs.

Op het event heeft ZonnepanelenDelen zelf nog enkele interessante sessies bijgewoond (zoals bijvoorbeeld van WePower en Spectral) en ingezien dat er veel potentie ligt. Hoe dit daadwerkelijk ingevuld gaat worden zoals men nu voor ogen heeft is de vraag.

Ben je geïnteresseerd om samen met ons, ZonnepanelenDelen verder te ontwikkelen en als partner aan de slag te gaan met ons systeem? We horen het graag!