energieverbruik inzichtelijk maken

Vroeger was ik gefascineerd door het licht dat ik zelf kon genereren tijdens het fietsen ’s avonds. De dynamo op de band zorgde dat mijn fietslampen het deden. En natuurlijk dat je veel zwaarder trapte op de fiets. Desondanks was ik sneller thuis, omdat ik meer licht wilde genereren. Ik vond die directe terugkoppeling prachtig om te zien. Voor de eerste keer werd mijn eigen energie letterlijk zichtbaar.

De uitdaging voor iedereen die in de energiemarkt werkt, is om het onzichtbare en niet tastbare, toch begrijpelijk te maken. Dat is lastig met energie. Een gemiddeld huishouden kan moeilijk grip krijgen op de energie en de bijkomende kosten. Elk huishouden in Nederland lijkt een bijna ongelimiteerde hoeveelheid water, gas en stroom beschikbaar te hebben. Het doet het altijd. Je kijkt raar op als je de tv aan zet en deze doet het plotseling niet. Of de lamp niet aan springt als je de schakelaar om zet. Het is zelfs zo normaal, dat we er eigenlijk niet over na denken. 

Daarbij is het systeem zo ingeregeld dat we er amper over na hoeven te denken. De meeste energieleveranciers werken met automatische afschrijvingen. Dat zie je maandelijks worden afgeschreven van je rekening, maar er is geen direct verband met het verbruik. Dat komt pas terug op de jaaropgave. 

Slimme meter voor meer inzicht

Of je dan die enkele keer wel of niet de droger aan hebt gezet, is daarop niet meer terug te halen. Dat is een van de redenen waarom de overheid, er zijn vele andere redenen, er voor heeft gekozen bij elk huishouden een slimme meter te laten plaatsen door de netwerkbedrijven. Zodat je beter digitaal bij kunt houden wat het verbruik thuis is. Zo kun je ook in de persoonlijke portal MijnStroom van ZonnepanelenDelen de slimme meter koppelen en jouw stroomverbruik thuis afzetten tegen de zonnestroom opbrengst van de ZonneDelen. 

Huishouden vs zonnepaneel 

Stroomverbruik wordt meestal uitgedrukt in de eenheid kWh (kilo Watt uur) en een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks net iets minder dan 3.000 kWh stroom. (Dit getal is flink aan verandering onderhevig als we verder gaan elektrificeren, zoals we in dit blog al hebben toegelicht).

Bij de projectpagina’s van de zonne-energieprojecten hebben we altijd een vergelijking staan met wat je met jouw investering in de ZonneDelen gemiddeld kunt bewerkstelligen. Van een jaar lang je iPhone opladen, tot vergelijkingen met het totale stroomverbruik van jouw koelkast, tot de hoeveelheid energie die een elektrische auto per 10.000 kilometer verbruikt. Dit om het gevoel te krijgen bij wat jouw investering ‘doet’. En daarom hebben we de iOS ZonneDelen app.

  • Een gemiddeld zonnepaneel van de huidige generatie zal in Nederland ongeveer 300 kWh per jaar produceren.
  • Op de beste dag van het jaar zal een zonnepaneel net geen 2 kWh opleveren.*

  • Een iPhone heeft ongeveer 10 kWh per jaar nodig.
  • Een grote koelkast zal jaarlijks rond de 200 kWh nodig hebben.
  • Een elektrische auto doet ongeveer 5 kilometer met 1 kWh.

De mens vs huishoudelijke apparaten

Misschien heb je een bekende die fietst en hem of haar wel eens gehoord over het vermogen dat werd getrapt tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld dat de racefietser twee uur lang 180 watt gemiddeld heeft gefietst. Dan heeft die 2u * 180 Watt= 360 Wh = 0,36 kWh ‘geproduceerd’. 

In onderstaande video (in opdracht van TU Delft, geproduceerd door Oculus Film) is de vergelijking gemaakt met de roeisport waarbij de roeiers in extremis continue 300 Watt moeten ’trappen’. Dat houdt alleen een zeer getraind atleet lang vol.

De video is het kijken waard, om te zien wat jouw energieverbruik thuis voor impact heeft met de ‘menselijke maat’. Als je weet hoeveel vermogen nodig is voor jouw ochtendritueel, ga je waarschijnlijk je koffie en douche in de ochtend nog meer waarderen.

* De 18de rit in de Tour de France van Steven Kruijswijk leverde hij tijdens het wielrennen precies ook (5,6u * 358 Watt=) 2kWh af, net zoveel als dat één zonnepaneel op een zeer goede dag opwekt. Dat laat nog eens zien hoeveel energie de zon geeft!