Top 10 onderwerpen in de collectieve zonne-energiemarkt (juni 2017)

Elke twee maanden kort en krachtig de 10 belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energie projecten. Waarbij men via financiering voor zonne-energie samen zonnedaken, zonneparken en misschien binnenkort zonneparken op water realiseren. (zie vorige versies hierhierhierhierhierhier en hier, en hier) Lees hieronder de 10 belangrijkste zaken om samen, via crowdfunding, zonne-energie in Nederland te versnellen.

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

  1. Openingen van de ZonneWIJde en van de ZonneVeste in Breda. Met veel doorzettingsvermogen zijn hier mooie publieke zonne-energieprojecten opgeleverd waarop geproost mag worden!
  2. Grunnegerpower heeft publiek zonnepark voor Groningers geopend. De 7777 zonnepanelen zijn gefinancierd via de gemeente Groningen, 1/6 is nu doorverkocht aan burgers.
  3. Zonnepark Halo, een postcoderoos met ruim 2000 zonnepanelen, gaat voorlopg niet meer door. Er zijn voorlopig te veel obstakels zo meldt coöperatie NoordseVeld.
  4. Aegon heeft het dak van het hoofdkantoor beschikbaar gesteld voor zonnepanelen aan Coöperatie Groen Hofzicht. Te weinig rendement voor eigen standaarden en dus beschikbaar voor de buren om er zonnepanelen op neer te leggen.
  5. Financiering voor zonnepanelen is de 28 miljoen euro gepasseerd met directe investeringen van Nederlandse huishoudens in zonne-energie buiten het eigen huis
  6. 438 collectieve zonne-energieprojecten in kaart gebracht in Nederland, waarvan er 247 succesvol zijn gefinancierd.
  7. In de lijstjes komen we steeds meer projecten tegen vanuit dezelfde organisatie: van het eerste project is geleerd, nu opschalen!
  8. De SDE+ voorjaarsronde is zeer gunstig uitgevallen voor zonne-energie. Nu biomassa is weggevallen zijn bijna alle 4484 zonne-energieprojecten gehonoreerd en kunnen er de komende tijd flink veel grotere zonne-energie projecten bijkomen!
  9. ZonnepanelenDelen heeft dienstverlening uitgebreid om zo dé plek te creëren voor het beheren van de publieke zonne-energieprojecten.
  10. Er zijn in Nederland al 15 crowdfundingplatformen (en sommige zijn alweer omgevallen of stilgevallen) om zonne-energieprojecten te financieren via crowdfunding.

Bonus: 
‘De markt explodeert!’, interview van ANP met Edwin Res van ZonnepanelenDelen over publieke zonne-energieprojecten op Telegraaf, RTLZ.nl, RD en vele anderen.


Vragen, opmerkingen of suggesties voor de volgende mailing of voor het open source document bit.ly/collectievezon dan hoor ik dat graag op edwin@zonnepanelendelen.nl! Merci!