Gemeente Breda omarmt collectieve zonne-energieprojecten

“Ik hoop dat het mij ooit gaat vervelen, als ik weer een nieuw zonne-energieproject mag openen, want dan zijn we goed bezig” Mooi gezegd door de wethouder duurzaamheid Paul de Beer van gemeente Breda. Met kort achtereenvolgend drie collectieve zonne-energieprojecten (Zonnepark de ZonneWIJde, Zonnedak Donk en Zonnedak ZonneVeste) die zijn geopend binnen de stad kan de gemeenteraad trots zijn. Het beleid om te zorgen voor meer duurzame energie begint zijn vruchten af te werpen. In korte tijd zijn meerdere zonne-energieprojecten succesvol afgerond en wordt er – gesteund door burgers die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen – meer duurzame energie binnen de stad opgewekt.

Collectieve zonne-energieprojecten

Na zeer veel werk verzet te hebben, is het de initiatiefnemers vanuit Breda Duursaam gelukt om het grootste publieke zonnepark van Nederland neer te zetten, de ZonneWIJde Breda. Door de crowdfunding van 884.000 euro, verreweg het grootste bedrag dat voor publieke zonne-energieprojecten is opgehaald, was het mogelijk om de 6904 zonnepanelen te plaatsen. Bijna 650 ZonneDelers profiteren van de opbrengst uit dit zonnepark.
Het plaatsen van het zonnepark ging – toen alles uiteindelijk rond was – voorspoedig zoals in deze mooie timelapse is te zien.

Met trots kan één van de initiatiefnemers, Edwin Waelput, dan ook verkondigen dat de wereld weer een kleine beetje beter is gemaakt voor de (klein)kinderen. Daarbij stelt de cooperatie graag zijn ervaringen beschikbaar zodat we in Nederland snel nog veel meer zonne-energie kunnen gaan opwekken.

ZonneVeste

Sinds kort is ook zonnedak de Nieuwe Veste, ofwel de ZonneVeste geopend in Breda. Daar worden de laatste zaken geïnstalleerd voordat de ‘stroom er op kan’ bij de ruim 900 zonnepanelen. Ook daar wordt dit project gebruikt om te zorgen dat projecten in de toekomst sneller gaan worden opgeleverd. Zoals Jan Schouw het verwoordde: “We hadden twee jaar voorbereiding nodig. Uiteindelijk is het project via ZonnepanelenDelen in 62 uur gefinancierd en was er vervolgens vier weken bouwtijd. We weten dus waar er winst te behalen is voor de toekomstige collectieve zonne-energieprojecten.”
 Opening ZonneVeste - de Nieuwe Veste Breda door BRES Breda, powered by ZonnepanelenDelen

Verduurzamen vastgoed

Lokale energie coöperaties lopen voorop in het beschikbaar stellen van deze kleine energiecentrales aan burgers. Nu komen er ook steeds meer andere marktpartijen, die inzien dat hier een mooie combinatie is te maken door het beschikbaar stellen van de daken aan derden. Zo kunnen alle vierkante meters op het dak gunstig worden benut voor het verder verduurzamen van het vastgoed, zo ook bij studentencomplex Donk! in Breda. Daar liggen nu 266 zonnepanelen waarvan 64 ZonneDelers jarenlang profiteren van de zonnestroom die daar wordt opgewekt.

Groene Parel projecten

Zo is de Groene parel van BRES Breda de laatste weken in veel verschillende handen geweest, en die doorlooptijd mag van alle partijen alleen maar sneller gaan worden, want dan is iedereen in Breda goed duurzaam bezig. De Groene Parel is afgelopen weken van Atletiekclub Sprint, naar PrimePitch, vervolgens naar de ZonneWIJde en nu bij De nieuwe Veste terecht gekomen. Voor alle partijen houdt het hier niet op, maar is dit juist een ‘stepping stone’ naar nog veel meer duurzame projecten.

Groene stroom 

Deze zonne-energieprojecten – allen gefinancierd via ZonnepanelenDelen – zijn samen goed voor de elektriciteitsverbruik van circa 540 huishoudens. De opbrengsten zijn voor iedereen in te zien via de ZonneDelen app. Dit is dan ook een start van veel meer, want er is natuurlijk nog veel meer nodig voor die energietransitie!