Top 10 onderwerpen in de collectieve zonne-energiemarkt (november 2017)

  1. Hieropgewekt rapport laat zien dat er 100 nieuwe collectieve zon projecten zijn bijgekomen in 2017. Dat is nog niet zo veel als we zouden willen eerlijk gezegd!
  2. Zonnedak Nissan is in recordtijd gefinancierd! 400 ZonneDelers hebben in totaal 500.000 euro ingelegd om dit zonnedak mogelijk te maken. Gelijk aan de opwek van 900 huishoudens!
  3. Vóór dat Zonnedak Nissan was gefinancierd heeft ZonnepanelenDelen al meer dan 10 miljoen euro aan zonne-energieprojecten in het systeem staan. 
  4. Mét Zonnedak Nissan zijn er nu 50 zonne-energieprojecten succesvol gefinancierd en meer dan 13 miljoen euro aan zonne-energieprojecten!
  5. Hieropgewekt rapport (pdf) laat zien: van de 100 zijn 63 daarvan zijn gerealiseerd met de postcoderoos regeling
  6. Totaal vermogen van collectieve zon nu op 36,6 MWp
  7. in totaal is er 564 MWp via SDE+ projecten geïnstalleerd zo meldt SolarMagazine op basis van RVO cijfers.
  8. In de tweede SDE+-ronde van het kalenderjaar 2017 is voor ruim 3,2 gigawattpiek SDE+-subsidie zon-pv aangevraagd. Een fors gedeelte van de in totaal 5.456 aanvragen loopt door overtekening het risico op afwijzing.
  9. Een Zonnehub lukt, een ZonneHub mislukt. Postcoderoos projecten blijven lastig, zeker omdat deze categorie projecten moeilijk op kan schalen. In aantal en in volume.
  10. In totaal komen we nu in de buurt van de 35 miljoen euro die direct door particulieren in collectieve zonne-energieprojecten zijn geïnvesteerd in Nederland.

Bonus: Salderen verdwijnt na 2020, zoveel is duidelijk. Collega Matthijs Olieman duikt in de businesscase om tot een goed alternatief te komen. Speel zelf met het model op:
Van salderen naar invoedtarief na 2020 – de businesscase voor zonnepanelen bij particulieren en kleinverbruik.

 


Elke twee maanden kort en krachtig de 10 belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energie projecten. Waarbij men via financiering voor zonne-energie samen zonnedaken, zonneparken en misschien binnenkort zonneparken op water realiseren. (zie vorige versies hierhierhierhierhierhierhierhierhier, en hier)

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.