Volledig elektrisch huishouden – van gas los

Wij willen volledig duurzaam zijn, dus ook volledig verlost zijn van gas en overstappen op elektrisch. Of eigenlijk beter gezegd: we moeten van gas verlost zijn in de toekomst. De grote elektrificatie moet gebeuren in een landschap dat zeer traag ‘beweegt’. Huizen staan makkelijk 50 tot 100 jaar.  Dat maakt de transitie van ‘gas los’ uitdagend en een lang proces. Je ziet het steeds meer voorbij komen. Huizen die energie neutraal zijn, nul op de meter, Energielabel A++ hebben. Dit gaat zo door. De overheid wil dat in 2050 alle energie volledig duurzaam is. Er zijn dikke rapporten gepresenteerd over deze grote veranderingen op macro-niveau. Maar wat betekent dat voor jouw stroomnota thuis? 

Volgende stap voor elektrisch huishouden

Wat is de impact van volledig over gaan op elektrisch? Wij hebben al een keer gekeken naar overstappen op full electric autorijden. Conclusie? Per jaar vergroot overstappen op volledig elektrisch rijden – bij een gemiddeld aantal kilometers – de vraag met 4.000 kWh.

We gaan in dit voorbeeld kijken naar ‘van gas los’ met het huis, wat heeft het voor impact op een huishouden als je over wilt stappen. Dat heeft impact op drie zaken waar we nu veelal fossiele brandstoffen voor gebruiken:

  1. Temperatuur van de lucht in de woning
  2. Verwarming van het tapwater in de woning
  3. Andere methode van koken (via fornuis en oven)

Elektrisch verwarmen

In dit voorbeeld maken we een back of the envelope berekening, waarbij we uitgaan van een woning die niet is aangesloten op een warmtenet of nog via biogas warmte kan opwekken. We nemen als voorbeeld een warmtepomp, waarbij via lucht of bodem voor verwarming wordt gezorgd. Dit rekenvoorbeeld is voor een gemiddeld huishouden van 140 m2 met drie bewoners zijn onderstaande getallen, overgenomen van dit blog. Het gaat om het idee, niet de cijfers achter de komma in deze berekening.

Voor de verwarming van de lucht is circa 8820 kWh nodig, maar omdat een warmtepomp 4 delen energie van buiten pakt en 1 deel elektriciteit nodig heeft kom je uiteindelijk uit op ongeveer 1.800 kWh. Voor de verwarming van het tapwater is dat ongeveer 1.200 kWh. Dat komt uit op een extra vraag van ruim 3.000 kWh voor de verwarming van het huis en water (deel 1 en 2).

Elektrisch koken

Voor het verwarmen van het eten kun je overstappen op koken op een inductieplaat en de elektrische oven. Ga je elektrisch koken in plaats van op gas? Dan komt er nog zo’n 500 kWh bij volgens gegevens van MilieuCentraal. Dat is dus ook efficiënter dan gas koken zo laat dit blog zien in een mini onderzoekje.

En dat dit ook prima kookt, vooral inductie, lees je op meer en meer plekken terug.

Elektriciteitsvraag van een huishouden op elektriciteit

Dus ga je uit van een gemiddeld huishouden dan zitten we zo op;

Gemiddeld verbruik huishouden: 3.000 kWh
Gemiddeld verbruik eigen auto (1): 4.000 kWh
Van gas los – Verwarming huis & tapwater: 3.000 kWh
Van gas los Koken:     500 kWh

Of om dat beter visueel te maken:

volledig-elektrisch-huishouden

Grofweg kom je dan 10.5000 kWh uit per gemiddeld huishouden van drie personen met 1 auto, en een huis van 140 m2. Dit is dus niet een hogere energievraag dan eerder met gas. De ‘brandstof’ voor deze energie is alleen veranderd naar volledig elektrisch, hetgeen veel makkelijker volledig duurzaam is te maken met behulp van zonne-energie of windenergie.

Rekenen we met een relatief hoge opbrengst van gemiddelde 275 kWh per jaar per zonnepaneel dan komen we al snel ‘dak’ tekort op het eigen huishouden. Je hebt dan namelijk al meer dan 38 zonnepanelen nodig wil je de 10.500 kWh volledig op ‘eigen kracht’ opwekken. 

We horen graag de ervaringen terug van de huishoudens die al volledig over zijn op elektrisch!

CO₂-neutraal

Via ZonnepanelenDelen kun je investeren in zonnepanelen op een ánder dak. Zo kun je zorgen dat jouw huishouden volledig CO₂-neutraal wordt. Kijk op https://www.zonnepanelendelen.nl/project/ voor de beschikbare zonne-energieprojecten.


Disclaimer: Er zijn heel wat bochten afgesneden voor deze berekening. Want inderdaad bestaan er ook PVT panelen die ook warmte opwekken in samenwerking met een warmtepomp. Of gaat men met de hele wijk over op een warmte rotonde, voorlopig nog gedwongen zo lijkt het. Daarbij zit de meeste winst natuurlijk in energiebesparing, waar ook nog een wereld is te winnen. Dit geeft in ieder geval een eerste indicatie van de extra elektriciteitsvraag door verandering van energie keuzes in de toekomst.