Volledig elektrisch huishouden – van gas los

De wereld wil volledig duurzaam zijn. Voor huishoudens betekent dit volledig verlost zijn van gas en overstappen op elektrisch. De grote elektrificatie moet gebeuren in een landschap dat zeer traag ‘beweegt’, want huizen staan makkelijk 50 tot 100 jaar. Gelukkig zie je steeds vaker huizen die energieneutraal zijn, met nul op de meter en energielabel A++. Deze ontwikkeling gaat snel door, want de overheid wil dat in 2050 alle energie volledig duurzaam is (dus zonder fossiel gas). Er zijn dikke rapporten gepresenteerd over deze grote veranderingen op macro-niveau, maar wat betekent ‘van gas los’ voor jouw stroomnota thuis? En wat komt er kijken bij een elektrisch huishouden?

Volgende stap voor elektrisch huishouden

Wat is de impact van volledig overgaan op elektrisch? Wij hebben al een keer gekeken naar overstappen op full electric autorijden. Conclusie? Als je overstapt op volledig elektrisch rijden, stijgt je jaarlijkse elektriciteitsvraag bij een gemiddeld aantal kilometers met 4.000 kWh.

In dit voorbeeld lees je over ‘van gas los’ met een huis. Bij een elektrisch huishouden moet je rekening houden met drie zaken waar we traditioneel gezien vooral fossiele brandstoffen voor gebruiken:

  1. Temperatuur van de lucht in je woning
  2. Verwarming van je kraanwater 
  3. methode van koken (via fornuis en oven)

Elektrisch verwarmen

In dit voorbeeld maken we een ‘bierviltjesberekening’. We gaan uit van een woning die niet is aangesloten op een warmtenet en niet via biogas warmte opwerkt. We nemen als voorbeeld een elektrische warmtepomp, die via de lucht of de bodem je huis opwarmt. Verder gaan we in dit rekenvoorbeeld uit van een gemiddeld huishouden van 140 m2 met drie bewoners. Onderstaande getallen kun je terugvinden in dit blog. De berekening geeft je een indicatie, maar let vooral niet op de cijfers achter de komma.

Voor de verwarming van de lucht is circa 8820 kWh nodig. Maar omdat een warmtepomp vier delen energie van buiten pakt en één deel elektriciteit nodig heeft, kom je uiteindelijk uit op een elektriciteitsvraag van ongeveer 1.800 kWh. Voor de verwarming van je kraanwater komt er nog eens 1.200 kWh bij. De extra vraag voor de verwarming (deel 1) en je water (deel 2) komt dus uit op ongeveer 3.000 kWh.

Elektrisch koken

Voor het bereiden van je eten kun je overstappen op koken op een inductieplaat en bakken in een elektrische oven. Volgens gegevens van MilieuCentraal heb je hier jaarlijks zo’n 500 kWh voor nodig. Dat is efficiënter dan koken op gas, zo laat dit blog zien in een mini onderzoekje.

efficiëntie-elektrisch-koken-van-gas-los

En dat inductie ook prima kookt, lees je op meer en meer plekken terug.

Elektriciteitsvraag van een huishouden op elektriciteit

Voor het overzicht nog eens het gemiddelde verbruik van een elektrisch huishouden:

Gemiddeld verbruik huishouden 3.000 kWh
Gemiddeld verbruik eigen auto (1) 4.000 kWh
Van gas los: verwarming huis & kraanwater 3.000 kWh
Van gas los: koken     500 kWh

En om dat visueel te maken:

verbruik-volledig-elektrisch-huishouden

Grofweg kom je dan uit op 10.500 kWh per gemiddeld huishouden dat bestaat uit drie personen die wonen in een huis van 140 m2 en één elektrische auto hebben. Dit is geen hogere energievraag dan eerder met gas (en benzine). De ‘brandstof’ voor deze energie is alleen veranderd naar volledig elektrisch – en dat kunnen we veel makkelijker volledig duurzaam maken met behulp van zonne-energie of windenergie.

Je eigen elektriciteit opwekken

Als je rekent met een relatief hoge opbrengst van gemiddelde 275 kWh per jaar per zonnepaneel, dan komt je eigen huishouden al snel ‘dak’ tekort. Je hebt namelijk meer dan 38 zonnepanelen nodig om die 10.500 kWh volledig op ‘eigen kracht’ op te wekken. 

CO₂-neutraal

Via ZonnepanelenDelen kun je investeren in zonnepanelen op een ánder dak. Zo maak je de energievraag van jouw huishouden volledig CO₂-neutraal. Kijk bij onze projecten voor de beschikbare zonne-energieprojecten.


Disclaimer: Er zijn heel wat bochten afgesneden voor bovenstaande berekening. Zo bestaan er ook PVT-panelen die ook warmte opwekken in samenwerking met een warmtepomp. Of een hele wijk gaat over op een warmterotonde, momenteel vaak nog gedwongen. Daarbij zit de meeste winst in energiebesparing. Maar bij de huidige stand van zaken geeft bovenstaande berekening een goede indicatie van de extra elektriciteitsvraag. Op naar het elektrisch huishouden!