Zonnepark Aadijk Almelo van Obton - burgerparticipatie via ZonnepanelenDelen panorama

Participatie Zonnepark Aadijk Almelo van start

Vanaf 19 juni 2020 is er de mogelijkheid tot participatie in Zonnepark Aadijk in Almelo. Projecteigenaar Obton lanceert het eerste deel van dit unieke project op ZonnepanelenDelen.nl, waarbij men kan investeren in de ZonneDelen. Zo kan iedereen onderdeel worden van de energietransitie en profiteren van zonne-energie.  

Zonnepark Aadijk is opgeleverd met aandacht voor de omgeving. Voor het ontwerp van het park zijn diverse onderzoeken uitgevoerd. Onder andere op het gebied van bodemgesteldheid, waterhuishouding en flora en fauna. De uitkomst van de onderzoeken hebben geleid tot een zorgvuldig plan, waarna de gemeente Almelo in 2018 de omgevingsvergunning heeft verleend en vervolgens een SDE+ (stimulering duurzame energie)-subsidie is aangevraagd en verkregen voor 15 jaar.

Wethouder van Mierlo van duurzaamheid van de gemeente Almelo zegt daarover:

“Ons doel is dat eind 2022 twintig procent van het totale energiegebruik in Almelo duurzaam wordt opgewekt. Daar heeft Zonnepark Aadijk een belangrijk aandeel in.”

In samenwerking met omgeving

SolarEnergyWorks en Obton zijn een samenwerking aangegaan met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging om zo 20 bijenkasten te plaatsen bij het park en zo de biodiversiteit bij het zonnepark te herstellen. Het niet langer benutten van grote percelen voor intensief agrarische landbouw, heeft direct een positief gevolg op de bijen in het gebied. Wanneer de grond langdurend niet bewerkt wordt en niet met mest of andere middelen wordt beïnvloed, dan ontstaat de mogelijkheid nieuwe biotopen te vormen. Zelfs het terugbrengen van andere, voor het gebied kenmerkende bijen, is dan een mogelijkheid. Lokale imkers worden betrokken vanwege hun schakelfunctie met samenwerkingspartners.


SolarEnergyWorks heeft daarnaast een goede samenwerking met de buren, de lokale voetbalvereniging, opgebouwd, waar ook de opening van het zonnepark werd georganiseerd.

Zonnepark met impact

Het is namelijk een groot zonnepark. Het totale project staat op 40 hectare grond en heeft een opgesteld vermogen van bijna 40 MWp. Het park wekt jaarlijks stroom op gelijk aan het stroomverbruik van bijna 11.000 huishoudens.

participatie Zonnepark Aadijk

Nu het zonnepark is gerealiseerd en in productie is, kan iedereen die daarin geïnteresseerd is, participeren in de opbrengsten van het zonnepark. Direct omwonenden en ieder ander duurzaam geïnteresseerde kan investeren via ZonnepanelenDelen op https://www.zonnepanelendelen.nl/project/aadijk/

Dat gebeurt via ‘ZonneDelen’ van het project. Dat kan al vanaf 25 euro waarbij jaarlijks de waarde van de zonnestroom wordt uitgekeerd. Er wordt voor 900.000 euro aan ZonneDelen uitgegeven voor dit project. Het rendement is, net zoals bij zonnepanelen op het eigen dak, afhankelijk van de zonnestroom productie in dat jaar en de dan geldende energieprijzen. Alles over het project en de burgerparticipatie is te lezen in het Informatie Memorandum.

Op dezelfde wijze zijn eerder 100 zonne-energieprojecten mogelijk gemaakt via ZonnepanelenDelen. Het grootste platform voor investeringen in zonne-energie. Elke ZonneDeler kan live meekijken met de productie van zijn of haar ZonneDeel van het project.

Extra voordeel voor Vattenfall-klanten

Voor ZonneDelers in het project Zonnepark Aadijk die klant zijn bij Vattenfall is de zonnestroom extra veel waard. Vanuit ZonnepanelenDelen zijn we blij dat we deze nieuwe energieleverancier op ons platform mogen verwelkomen. Zoals Vattenfall het zelf zegt: Vattenfall wil fossielvrije leven binnen één generatie mogelijk maken. Daarom worden klanten die dit doel steunen beloond.

Wil je dit extra rendement niet mislopen? Word dan klant bij Vattenfall en profiteer meteen van een mooi aanbod: de Topdeal Aadijk


Wil je meer weten over zonneparken? SolarEnergyWorks heeft enkele misvattingen en vragen over zonne-energie en zonneparken op een rij gezet.