zonnepark arendskerke goes

Zonnepark Arendskerke in Goes opent voor particuliere investeerders

In het zonnepark Arendskerke in Zeeland wekken 7.200 zonnepanelen energie op voor 850 huishoudens. Doordat het park van eigenaar verandert, ontstaat de mogelijkheid voor investeerders om in te stappen en mee te profiteren van de opbrengst. “Zónder constructierisico en met een verwacht rendement van 4,5 procent.”  

Drie jaar geleden werd het park bij Goes geïnstalleerd. Het was toen het eerste zonnepark in de gemeente, bovendien in de regio van Nederland die de hoogste zonintensiteit kent. Sindsdien wekken de panelen jaarlijks 2.405.208 kWh aan zonnestroom op. Daarmee voorziet het 850 huishoudens van groene en CO2-vrije elektriciteit.

Zonnepark in Goes levert meer op dan verwacht

Zonnepark Arendskerke ligt langs de A58, op een terrein dat voorheen werd gebruikt als kleiduifschietbaan. Omdat het gaat om vervuild gebied is het niet meer geschikt voor andere functies. Dus zonnepanelen waren een evidente keuze.   

“Het is een park dat erg goed rendeert”, zegt Cederik Engel, Head of Investment Management bij CCE, de beoogde projecteigenaar. “We zien op basis van de voorbije drie jaar dat de opbrengst ongeveer tien procent hoger ligt dan wat tijdens de bouw werd verwacht. Dat komt doordat het echt een goed ontworpen park is.”

Strenge keuring voor zonnepark

Bovendien is het een technische solide park, stelt Engel. “We hebben een zogenaamde ‘scope 12’-keuring laten uitvoeren. Dat is een zware keuring waarbij alle panelen worden doorgemeten en de connecties tussen de panelen en omvormers worden gecheckt. Daaruit bleek dat alles prima functioneert.”

Zo’n keuring was overigens nog niet nodig toen het zonnepark drie jaar geleden werd opgeleverd. Intussen willen verzekeraars dat nieuwe parken wel zo’n keuring ondergaan.

zonneparken en -daken in vijf landen

Beoogde projecteigenaar Clean Capital Energy (CCE) is een internationale groep met roots in Oostenrijk. CCE is actief is op het gebied van projectontwikkeling en exploitatie van hernieuwbare energiebronnen, met een focus op zon-PV, waterstof en energieopslag. CCE ontwikkeld, bouwt en exploiteert zonneparken en -daken uit in Oostenrijk, Frankrijk, Chili, Duitsland, Italië, Roemenië en Nederland.

Jaarlijkse rendement van 4,5 procent

Vanaf vrijdag 26 augustus 13:00 kunnen particuliere investeerders instappen in het park. Volgens Engel van CCE een mooie kans: “omdat het park er al is en volop stroom produceert, ondervinden investeerders geen constructierisico. De kwaliteit van de materialen is erg goed, en het park wordt goed onderhouden.”

Iedereen kan meedoen vanaf een bedrag van 25 euro, met een verwacht jaarlijks rendement van 4,5 procent over een periode van twaalf jaar. 

1,7 miljoen euro

In totaal wil CCE bij particuliere investeerders 1,7 miljoen euro ophalen. Als dat bedrag niet gehaald wordt, kan de projecteigenaar het resterende deel uit eigen vermogen bijleggen. Daardoor gaat het project in elk geval door, los van de opgehaalde som.

Schrijf je hier alvast vrijblijvend in, zodat je de start niet mist.