100 miljoen kilowattuur duurzame energieproductie

Zeven jaar na oprichting van ZonnepanelenDelen hebben de zonne-energieprojecten op het financieringsplatform de drempel van 100.000.000.000 wattuur duurzame energieproductie gepasseerd. Dat is weer een mijlpaal, die enkele jaren geleden nog fors leek. De stip op de horizon is intussen bijgesteld naar veel grotere doelen: Groeien naar 500 miljoen euro financiering voor zonne-energie in vijf jaar. In Nederland en daarbuiten. De stappen op weg om samen het grootste virtuele energiesysteem te bouwen.

De oprichters van ZonnepanelenDelen, Sven Pluut en Matthijs Olieman, zijn in een ver verleden begonnen met de stichting 1miljoenwatt. De naam van de stichting spreekt boekdelen over de totaal andere ordergrootte van nog geen tien jaar terug. Met de lessen van de ontwikkeling van de eerste zonne-energieprojecten hebben zij het bedrijf ZonnepanelenDelen opgericht, waar nu per jaar steeds meer en grotere duurzame projecten op worden gefinancierd.

Duurzame energieproductie

De kWh-meter is terug op onze website (dank Volker!). Deze meter geeft aan hoeveel zonne-energie er is gegenereerd door alle projecten gefinancierd op ZonnepanelenDelen. Er kan direct weer een nieuw ‘getal’ bij. De projecten op ZonnepanelenDelen hebben al meer dan 100 miljoen kWh opgewekt! Dat is gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van alle huishoudens in de gemeente Gouda*.

Het platform ZonnepanelenDelen.nl is in 2014 gelanceerd en heeft sindsdien voor 100 middelgrote zonne-energieprojecten met SDE+-subsidie financiering verzorgd. Sommige projecten draaien al zes jaar, anderen zijn net online gekomen. Zijn deze projecten eenmaal geïnstalleerd, dan zullen deze voor tientallen jaren schone en duurzame energie blijven produceren.

Alle geschikte plekken

Dit is groene energie van kleine zonnedaken, van grote zonnedaken op logistieke centra & productiehallen, van zonnepanelen van het dak van de Kleinstesoepfabriek, van agrariërs in alle sectoren, van culturele centra, van voetbalstadions, van zwembaden, van tennishallen, van indoor hallen van een atletiekvereniging, van zonneboeren, van scholen, van grote zonneparken met grote duurzame impact, van burgercollectieven zoals met lokale energie bij bijvoorbeeld ZonneWIJde Breda, of van zonneparken waarbij er in overleg met gemeente en lokale overheid via burgerparticipatie kan worden deelgenomen.

Statistieken zonne-energieprojecten

Voor iedereen is deze productie bij te houden via de portal MijnStroom van ZonnepanelenDelen of de ZonneDelen app. Binnenkort lanceren we een dashboard, waarbij iedereen mee kan kijken met de resultaten en statistieken van ZonnepanelenDelen.

Enkele andere statistieken van ZonnepanelenDelen – op moment van schrijven 26 mei 2020: 

  • De projecten op ZonnepanelenDelen hebben al meer dan 120 miljoen euro in zonne-energie geïnvesteerd.
  • Meer dan 15.000 investeringen in zonne-energie verzorgd voor ZonneDelers;
  • Gemiddelde investering van een ZonneDeler is 2.200 euro;
  • Meer dan 1/3de van de ZonneDelers is zo enthousiast over ZonnepanelenDelen, dat zij in twee of meerdere zonne-energieprojecten deelnemen;
  • Alle projecten bij elkaar zijn goed voor 415.586 zonnepanelen;
  • 102 miljoen kWh is gelijk aan het stroomverbruik van alle huishoudens uit de gemeente Gouda (74.000 inwoners);
  • Al meer dan 40 miljoen kilo CO2 bespaard door de projecten;
  • Al 161 ZonneRente-periodes uitgeboekt voor de verschillende projecten;
  • AL 1,3 miljoen euro uitgekeerd aan ZonneDelers;
  • Al vijf zonne-energieprojecten zijn vervroegd volledig afgelost.

Wil je ook profiteren van zonne-energie? In enkele stappen volledig online geregeld. Bekijk de projecten op https://www.zonnepanelendelen.nl/project/.

*Aannames: 74.000 inwoners, 2,1 personen per huishouden en stroomverbruik van 2.950 kWh per jaar.