Investeren in zonne-energie met energieopslag

De sleutel tot rendabele duurzame energieprojecten

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, blijft zonne-energie een aantrekkelijk alternatief voor traditionele energiebronnen. Echter, met de toenemende vraag naar netcapaciteit en de dalende opbrengsten van net-levering, is het voor investeerders cruciaal om nieuwe manieren te vinden om hun rendement te optimaliseren. Een veelbelovende oplossing ligt in de combinatie van zonne-energieprojecten met energieopslag. Dit zijn echter wel financiële assets met andere eigenschappen waarbij bijvoorbeeld looptijd en gebruik totaal verschillend zijn. In dit artikel gaan we in op de details. 

De verschuivende energiemarkt: uitdagingen en kansen

Nederland bevindt zich in een overgangsfase met betrekking tot het energiesysteem. De ambitie om in 2050 volledig over te schakelen op duurzame energie legt een enorme druk op het elektriciteitsnet. De beschikbaarheid van aansluitcapaciteit op het net is beperkt, wat leidt tot congestieproblemen en vertragingen bij het aansluiten van nieuwe zonne-energieprojecten. Voor projectontwikkelaars betekent dit dat nieuw te ontwikkelen zonne-energieprojecten alleen worden gerealiseerd als de opgewekte stroom direct verbruikt kan worden, of als het op een locatie is waar nog wel netcapaciteit beschikbaar is.

Daarnaast hebben veranderingen in subsidies, regelgeving en marktprijzen ervoor gezorgd dat de opbrengsten uit net-levering van zonne-energie afnemen. De tijden dat een zonne-energieproject automatisch winstgevend was door simpelweg stroom terug te leveren aan het net, liggen achter ons. Projectontwikkelaars, en daarmee investeerders in deze projecten, moeten nu kijken naar slimme oplossingen om hun projecten financieel aantrekkelijk te houden.

Energieopslag als game-changer

Energieopslagsystemen bieden een krachtige oplossing voor de bovengenoemde uitdagingen. Door de combinatie van zonne-energie met energieopslag kunnen producenten hun energie onafhankelijker van het net gebruiken. Dit betekent dat opgewekte zonne-energie kan worden opgeslagen en gebruikt op momenten dat de elektriciteitsprijzen hoger zijn, in plaats van direct te worden teruggeleverd aan het net tegen lagere prijzen.

Bovendien kunnen energieopslagsystemen piekbelastingen op het net helpen afvlakken, waardoor de noodzaak om het net te versterken wordt verminderd.

Energieopslag gaat ook zeer goedkoop worden

De conclusie uit dit artikel van Auke Hoekstra, wetenschapper in de energietransitie is luid en duidelijk:

“Ik denk dat ik ernstig heb onderschat hoe goedkoop en alomtegenwoordig stationaire batterijen kunnen worden met de opkomst van moderne natriumbatterijen. Ik denk dat ze ons elektriciteitsnet volledig zullen veranderen, van iets dat top-down wordt beheerd naar iets dat grotendeels gedecentraliseerd en bottom-up is. Je zult batterijen gebruiken om de elektriciteit in je huis betrouwbaar en goedkoper te maken, je buurt zal batterijen gebruiken om lokale elektriciteit te delen (op die manier besparen op netwerkkosten en vertragingen bij de aanleg van het netwerk) en al met al zal het netwerk goedkoper, veerkrachtiger en beter in staat zijn om met enorme hoeveelheden zonne- en windenergie om te gaan.”

Zoals een omvormer bij een zonne-energiesysteem hoort, zo zal dat ook steeds meer voor energieopslag gaan gelden. Een zeer logisch gevolg van de ‘gratis productie’ en tegelijkertijd de piekproductie midden op de dag. De daling van systeemprijzen van energieopslag is hard gegaan, en ‘first mover advantage’ blijft nog even, dat het nu zeer interessant is voor veel MKB-bedrijven en zonneparken om een energieopslagsysteem toe te voegen.

Financiële voordelen van energieopslag met zonne-energie

Energieopslag bij een zonne-energieproject heeft veel voordelen:

  • Kleinere netaansluiting benodigd;
  • Verschuiven van het moment van leveren van overdag naar einde middag;
  • Minder curtailment nodig en dus hoger eigen stroomverbruik op locatie.

Daarnaast kan, afhankelijk van de grootte van het energieopslagsysteem, ook nog op de verschillende handelsmarkten worden geacteerd om maximaal rendement te halen uit het energieopslagsysteem.

Het voordeel van het toevoegen van een energieopslagsysteem begint direct bij de ontwikkelfase. Door het toevoegen van een energieopslagsysteem is er een kleinere maximale netaansluiting nodig. Dat bespaart fors op de investeringskosten (CAPEX) op de netaansluiting.

Energieopslag stelt zonne-energieproducenten in staat om te profiteren van prijsschommelingen op de energiemarkt. Door energie op te slaan wanneer de prijzen laag zijn en te verkopen wanneer de prijzen stijgen, kunnen investeerders hun inkomsten optimaliseren en risico’s minimaliseren.

Curtailment zal steeds vaker gebeuren, oftewel het verminderen of stoppen van de productie uit het zonne-energiesysteem. Met een batterij wordt dit echter geminimaliseerd en blijft het totaal de meeste waarde genereren.

We schreven al eerder een uitgebreid artikel over waar je op moet letten als investeerder in energieopslagsystemen.

Daarnaast is het maatschappelijk ook nog voordelig, want; ‘De uitrol van batterijen leidt tot lagere energieprijzen, extra inzet van duurzame energie en kostenbesparingen voor netbeheerders. Dat blijkt uit onderzoek van Kalavasta in opdracht van Energy Storage NL.’

Twee sporen: Bedrijfsdaken (en laadpleinen) en grote zonneparken

De opbouw van de businesscase is wel anders voor het MKB waarbij de stroom direct op locatie gebruikt wordt, dan voor losse zonneparken die ontwikkeld zijn om stroom aan het net te leveren.

Bij het MKB met een zonnedak en bijvoorbeeld hoog eigen verbruik of een gekoppeld laadplein op de parkeerplaats ligt er veel meer voordeel in het eigen verbruik.

Bij zonneparken ligt het voordeel in het gebruik van dezelfde netaansluiting om het energieopslagsysteem op de verschillende handelsmarkten actief te laten zijn.

Duurzaam én winstgevend: Investeren in zonne-energie met energieopslag.

Voor investeerders in duurzame energie, vooral in zonne-energieprojecten, biedt de combinatie met energieopslag een toekomstbestendige oplossing die zowel duurzaam als financieel aantrekkelijk is. Terwijl de energiemarkt blijft evolueren en de druk op het elektriciteitsnet toeneemt, zullen projecten die gebruikmaken van energieopslag beter gepositioneerd zijn om te profiteren van markttrends en -ontwikkelingen.

Het is een logische stap voor investeerders die willen bijdragen aan de energietransitie, maar tegelijkertijd op zoek zijn naar een stabiel en rendabel rendement op hun investeringen. Door te investeren in zonne-energieprojecten met geïntegreerde energieopslag, kunnen zij de risico’s van marktschommelingen verminderen en een langdurige positieve impact maken op zowel het milieu als hun portefeuille.

De combinatie is sterker, wel totaal andere financieringseigenschappen.

Echter moet goed worden gerealiseerd dat de onderliggende eigenschappen anders zijn van zon-PV en energieopslag en dat dus effect heeft op opbrengsten, voorspelbaarheid, de zekerheden en de looptijden.

Het is tijd om vooruit te denken en te investeren in oplossingen die zowel duurzaam als winstgevend zijn. Energieopslag, in combinatie met zonne-energie, is de weg vooruit voor slimme investeerders die op zoek zijn naar lange termijn succes in de Nederlandse energiemarkt.


Photo by Alix Greenman on Unsplash