Wat ZonnepanelenDelen doet om de risico’s voor investeerders in obligaties van zonne-energieprojecten te minimaliseren in deze nieuwe omstandigheden
Het is duidelijk: zonne-energie groeit en maakt impact, ook in Nederland. De Nederlandse zonne-energiemarkt was eerder gericht op maximale stroomproductie, maar nu is de focus verschoven naar maximale waarde in euro’s. De groei van zonne-energie zet door omdat het steeds goedkoper wordt om te installeren. Bovendien wordt de combinatie van zonnepanelen en energieopslag steeds aantrekkelijker door de snel dalende prijzen voor energieopslag, wat het mogelijk maakt om eigen verbruik optimaal te compenseren. In dit blog gaan we in op de veranderingen die ZonnepanelenDelen doorvoert voor jou als investeerder in de obligaties van de zonne-energieprojecten, zodat je met minimale risico’s kunt investeren in de energie van de toekomst.
Wat we veranderen voor jou als investeerder
- Vaste rente op de obligaties.
- Nauwkeurigere verwachtingen voor toekomstige elektriciteitsprijzen.
- Grotere afslag op de verwachte produciecijfers voor nieuwe SDE- en SCE-subsidies in verband met negatieve energieprijzen.
- Energieopslag toevoegen aan nieuwe (en bestaande) projecten.
Veranderingen in de zonne-energiemarkt
Eerst bespreken we de belangrijkste ontwikkelingen in de zonne-energiemarkt, die grotendeels al in dit blog zijn toegelicht: de situatie op de Nederlandse zonne-energiemarkt (2024).
Er speelt veel op het gebied van zonne-energie in Nederland:
- Negatieve energieprijzen
- Netcongestie
- Dalende prijzen voor zonnepanelen en energieopslag
- Stijgende energiebelasting en nettarieven
- Het (waarschijnlijk) afschaffen van de salderingsregeling
Goed om te realiseren:
De voorgenomen wijzigingen vanuit de politiek hebben geen impact op de huidige projecten bij ZonnepanelenDelen, aangezien deze gebruikmaken van de SDE- of SCE-subsidie (en niet van de salderingsregeling). Ook eventuele andere wijzigingen met betrekking tot deze subsidies hebben geen impact op de huidige projecten. De projecten hebben al subsidie toegewezen gekregen voor 15 jaar; dit kan niet tussentijds worden stopgezet of gewijzigd.
Van maximale stroomproductie naar maximale waarde
Meer en meer projecten met een vaste rente
Meer en meer projecten bieden nu een vaste rente aan op de obligaties. Nu de markt voor zonne-energie verandert, kan het vaker voorkomen dat er ‘curtailment’ plaatsvindt. Het uitschakelen van zonne-energie zal steeds normaler worden, en het afromen van de productie gebeurt al steeds meer omdat de netcapaciteit beperkt is. Zowel qua opstelling als qua actief beheer richt men zich nu op maximale waardecreatie. Dat maakt het ook logischer om een vaste rente te bieden aan investeerders in de obligaties.
Aanpassing aannames in de business case
- Extra afslag in de business case voor het aantal negatieve uurprijzen.
- Nauwkeurigere verwachting in de business case van de lange termijn elektriciteitsprijzen.
- Het aantal uren met negatieve stroomprijzen in Nederland groeit. In de meest recente SDE- en SCE-subsidievoorwaarden staat vermeld dat er geen subsidiebedrag zal worden uitgekeerd bij negatieve elektriciteitsprijzen op de day-ahead markt. Voor nieuwe zonne-energieprojecten met een recente exploitatiesubsidie houden we hier rekening mee. Elk jaar neemt het aantal uren met negatieve elektriciteitsprijzen op de day-ahead markten toe, waardoor de maximale productie lager zal zijn. Dit betekent dat de projecteigenaar minder hoog financieringsbedrag kan ophalen en jij als investeerder meer waarde per geïnvesteerde euro krijgt.
- Waar we vroeger de huidige ENDEX 12-0-12 namen als uitgangspunt voor alle toekomstige elektriciteitsprijzen voor de looptijd van het project, nemen we nu een combinatie van de huidige ENDEX-forward marktprijzen (1, 2, 3, 4 en 5 jaars termijnen) en na die vijf jaar de elektriciteitsprijsverwachtingen die ook het PBL gebruikt. Zo hebben we de meest realistische verwachting van de opbrengsten in de business case opgenomen. Voor jou als investeerder in de obligaties van deze zonne-energieprojecten betekent dit dat we nu conservatiever zijn in onze aannames, en dus met deze wijzigingen dichter bij de werkelijkheid komen, nu de zonne-energiemarkt verandert.
Slimme zonne-energieprojecten
Toevoegen slimme energieopslagsystemen bij zonne-energieprojecten
Bij het ontwikkelen van zonne-energie wordt steeds vaker gekeken naar de locatie van de realisatie, de mogelijkheid om aan te sluiten op een lokale verbruiker, en of, bij afwezigheid hiervan, energieopslag de maximale waarde kan opleveren.
De prijzen van energieopslag dalen zo snel dat het in de nabije toekomst net zo normaal zal worden om een energieopslagsysteem toe te voegen als het nu is om een omvormer te installeren.
Net zoals omvormers nu vaak al niet ‘matchen’ met de levensduur van de zonnepanelen zelf, geldt dit ook voor energieopslagsystemen. Voor projecten die beide in één project combineren, moet een reservering worden gemaakt om deze te vernieuwen.
We noemen dit zelf ‘slimme zonne-energieprojecten’; een combinatie van:
- een zonne-energieproject,
- een energieopslagsysteem, en
- een energiemanagementsysteem (de software en aansturing) om het maximale rendement te halen.
De verschillende inputparameters voor een slim zonne-energiesysteem zijn:
- Maximale netcapaciteit beschikbaar
- Capaciteit energieopslagsysteem (kW)
- Capaciteit energieopslagsysteem (kWh)
- Elektriciteitsverbruikprofiel op locatie
- Netcongestiemarktprijzen
- Energiemarktprijzen
- Netbalancemarkt (bij grotere systemen)
- Het weer
- De opstelling van de zonnepanelen (locatie, richting, hellingshoek)
Deze factoren kunnen het maximale rendement halen uit jouw zonnepaneleninstallatie. Dit kan zowel bij bestaande als bij nieuwe zonne-energiesystemen worden toegevoegd.
Investeren in de energie van de toekomst met een goed rendement
De makkelijke jaren zijn voorbij voor projectontwikkelaars van zonne-energie. Er is echter, door de slimme inzet van de huidige middelen, nog altijd een zeer goede business case te behalen met zonne-energie.
Bij wijzigingen in wetgeving, subsidies of marktcondities passen we ons daarop aan, zodat jij als investeerder met minimale risico’s kunt investeren in de energie van de toekomst met een goed rendement.