In oktober 2024 kondigde we onze naamsverandering aan van Zonnepanelendelen naar Zonhub. Deze naamswijziging is een logische stap in de groei die we als bedrijf hebben doorgemaakt. Onze nieuwe naam past beter bij wat we doen als hub en sluit ook beter aan bij onze ambities. En dat betekent dat we als Zobhub ook windenergie financieren.
Collectieve windmolen
Buurtmolen Herbaijum is ons eerste windenergieproject. Volledig passend bij het gedachtegoed van Zonhub waarbij een collectieve windmolen is gerealiseerd via lokale investeerders en waardoor meer duurzame energie wordt geproduceerd in Nederland. Voor Zonhub is het daarbij in het bijzonder van belang dat duurzame energie voor iedereen bereikbaar wordt gemaakt via ons platform waarmee consumenten en bedrijven op een eenvoudige en laagdrempelige wijze een duurzaam energie systeem kunnen financieren.
Buurtmolen Herbaijum is een coörporatie waarvan onze partner Greenchoice de projecteigenaar is. Via Zonhub is de herfinanciering gerealiseerd voor de continuering en exploitatie van het 1.931 kWp windenergie systeem in Herbaijum.

Zonhub, meer dan zonne-energie alleen
Zonhub organiseert financiering voor middelgrote duurzame-energieprojecten en energieopslag. En nu dus ook windenergie. Dat lijkt misschien raar als je naar de naam kijkt. Maar dat is het absoluut niet als je naar de missie kijkt, namelijk de energietransitie versnellen dankzij de slimme financiële oplossingen.
Zonhub is begonnen met het financieren van zonne-energieprojecten vanuit een doelstelling om de energietransitie te versnellen. Medeoprichter Sven Pluut: “Ik heb een paar jaar bij de Triodos Bank gewerkt als risico-analist voor duurzame energieprojecten. Ik ontdekte dat de financiering van zonne-energie achterbleef bij andere vormen van duurzame energie. Vanuit het perspectief van de bank zijn zonneprojecten heel klein. Het zijn in wezen vele, superkleine energiecentrales die een heel andere financieringsvorm nodig hebben dan een grote energiecentrale. Dat maakt het moeilijk voor banken om dit te financieren. Crowdfunding biedt hierbij een geweldige oplossing”.
Het systeem zelf OPZETTEN
Waar banken dus niet in staat zijn om dergelijke projecten te financieren, was die behoefte er zeker wel. Het systeem was er niet om dit te financieren. Daarom zijn we het systeem zelf gaan opzetten en hebben we dankzij inmiddels 12.000 investeerders vandaag de dag bijna 300 projecten gefinancierd. De investering gaat rechtstreeks naar het duurzame energieproject.
Als hub verbinden wij financiers met initiatiefnemers, en verkopers van duurzame energieprojecten met kopers om op die manier de energietransitie te versnellen. Waar dit begon met een innovatieve obligatielening waarvan de rente gekoppeld was aan de geproduceerde duurzame energie & energieprijzen, is dit uitgegroeid naar een organisatie waarin we inmiddels meerdere financiële producten aanbieden. En we de energietransitie op een breder vlak financieren.
wind en zon INPASSEN IN ONS ENERGIESYSTEEM
De overgang naar duurzame energie draait steeds meer om zon en wind. Maar omdat deze bronnen afhankelijk zijn van het weer, zijn ze niet altijd beschikbaar wanneer we energie nodig hebben. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over hoe we ze inpassen in ons energiesysteem – en dat is precies waar het Internationale Energie Agentschap (IEA) zich mee bezighoudt.
Het IEA beschrijft dit proces als VRE-integratie – waarbij VRE staat voor Variable Renewable Energy, oftewel hernieuwbare energie die varieert, zoals zonne- en windenergie. Het doel is om deze bronnen zo slim mogelijk in het elektriciteitsnet te verwerken, zodat we zeker weten dat de stroomvoorziening betrouwbaar, stabiel én betaalbaar blijft.
Volgens het IEA verloopt die integratie in zes fasen. In de eerste drie fasen is de impact van zon en wind nog beperkt en kunnen we met relatief simpele aanpassingen al veel bereiken – bijvoorbeeld door bestaande infrastructuur slimmer te gebruiken.
Vanaf fase 4 wordt het spannender: zon en wind gaan dan een steeds groter aandeel van onze energievoorziening uitmaken. Dat vraagt om grotere veranderingen, zoals het anders organiseren van de elektriciteitsmarkt en meer inzet op opslag.
In fase 6 zijn we op het punt beland dat hernieuwbare energie het grootste deel van onze stroom levert. Omdat zon en wind niet altijd beschikbaar zijn, is het cruciaal dat we die periodes kunnen overbruggen – bijvoorbeeld met batterijen of andere opslagsystemen.
Bij Zonhub geloven we dat de toekomst draait om een slimme combinatie van zon, wind én opslag. Daarom richten we ons op het financieren van projecten die precies die combinatie mogelijk maken.
