Wat hebben CO2-uitstoot en spaargeld met elkaar te maken?

De CO2-uitstoot en het spaargeld van Nederland haalden beide het nieuws afgelopen week. Meer Co2 uitstoot en meer spaargeld. Zouden we beide overvloeden aan elkaar kunnen verbinden om zo een positieve impact te hebben?

Nederland voortvarend

Nederland is een welvarend land, een land dat innoveert en beweegt (soms te letterlijk in Groningen). Dat vooruitgang wil boeken. Mooie successen boekt met Eindhoven die de ‘smartest region of the world’ wordt genoemd, met Amsterdam als startup hub staan we nieuw op deze innovatie lijst waar men het beste een beginnend bedrijf bedrijf start.

CO2-Uitstoot

Op die manier lijkt het goed te gaan met Nederland, economisch gezien. Alleen er is ook nog een andere werkelijkheid. Deze week kwam het CBS naar buiten met cijfers over de CO2-uitstoot van Nederland in het tweede kwartaal:

Laten we de weersinvloeden (gevoelig onderwerp) uit de vergelijking dan komen we op 2,7% uit. Gepraat, rechtzaken, mooie visies en loze beloftes… Uiteindelijk loopt de CO2-uitstoot gewoon weer op in Nederland. En het is niet alsof we dit nu als eenmalige verhoging kunnen beschouwen in de grote daling: Beter gezegd, we staan al meer dan 25 jaar stil als ik de cijfers van CBS bekijk.

CBS cijfers CO2 uitstoot

Kamp in het nauw

De gaskraan in Groningen is iets minder ver open gezet, nadat Henk Kamp ‘plots’ moest handelen toen bekend werd dat de NAM jarenlang de stukken over mogelijke gevaren van aardbevingen onder tafel heeft geschoven. Daarbij ontbreekt het de Nederlandse overheid aan een lange termijn visie op het energie vraagstuk. Daarvan zien we de consequenties in het afgelopen kwartaal. Want tsja, wat blijft er dan als enige optie over op de korte termijn? Meer steenkool verbranding.

Zoals CBS het verwoordt in de verklaring:

Meer CO2-uitstoot energiebedrijven door andere brandstofmix

In het tweede kwartaal was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer ruim 10 procent hoger dan een jaar eerder. Deze bedrijven zijn goed voor circa 37 procent van de totale uitstoot. De energiebedrijven hebben weliswaar minder elektriciteit geproduceerd dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, maar doordat er voor de productie meer steenkool en minder aardgas werd ingezet, kwamen de emissies uiteindelijk hoger uit. Het verbranden van steenkool gaat gepaard met relatief meer CO2-emissies dan het verbranden van aardgas. De brandstofmix van Nederlandse energiecentrales is hiermee vanuit milieuoogpunt verslechterd.

Overheidsregelingen voor duurzame energie

Zoals we hier al eens schreven: Politiek is belangrijk, zelf blijven doen nog belangrijker. De politiek zet de mogelijkheden op een kier voor duurzame energie door middel van de SDE+ regeling en andere mogelijkheden om duurzame energie te ondersteunen. Als we daar met iedereen goed gebruik van maken kunnen we toch zelf zorgen voor de juiste beweging.

Loos spaargeld

Als ik dan van de week dit artikel in de Trouw zie, is er een perfecte match te maken. De afbeelding van Trouw laat zien dat velen geen flauw idee hebben wat we met het overtollige kapitaal kunnen doen.

trouw media_xl_3211803
We sparen ons als Nederlanders rot en we krijgen er letterlijk niks voor. Er blijft geen rendement over: de inflatie plus belastingheffing in box 3 zorgen ervoor dat er geen waarde gecreëerd wordt. En het geld doet ook letterlijk niks. Het maakt geen impact op een spaarrekening, laat staan op onze samenleving.

Goed doen met je geld

Er staat zoveel kapitaal langs de zijlijn niks te doen, terwijl duurzame energie juist staat te springen om financiering. Er valt elk uur genoeg energie op aarde voor het gebruik van alle mensen in het hele jaar. De uitdaging zit dus in de financiering van ons energievraagstuk.

Spaargeld duurzaam investeren

Investeren in duurzame energie is een goede optie waarmee je zelf direct zorgt voor impact op de portemonnee en het milieu. Potentiële ZonneDelers beslissen namelijk of een zonnedak er komt of niet.

Daarbij is het risico van zonne-energie laag omdat als een zonne-energiesysteem eenmaal staat, het simpelweg blijft werken. Er zijn geen bewegende onderdelen en is dus relatief onderhoudsvrij. Ook is de verzekering, het onderhouden en de vervanging van de omvormers volledig verrekend in de prijs die u betaalt voor een Zonnedeel.

In Nederland willen wij groeien naar 1 miljoen zonnepanelen in 2020 om zo bij te dragen aan een meer duurzame toekomst. We hebben met zijn allen het geld. Laten we het doen! Je maakt al een verschil met je geld vanaf 25 euro. Hou jij het op de bank of wil je het inzetten om Nederland daadwerkelijk vooruit te helpen en duurzamer te maken?