Top 10 onderwerpen in de collectieve zonne-energiemarkt (april 2017)

Elke twee maanden kort en krachtig de 10 belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energie projecten. Waarbij men via financiering voor zonne-energie samen zonnedaken, zonneparken en misschien binnenkort zonnewaterparken realiseren. (zie vorige versies hierhierhierhierhier en hier, en hier) Lees hieronder de 10 belangrijkste zaken om samen, via crowdfunding, zonne-energie in Nederland te versnellen.

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief. 

  1. Financiering voor zonne-energie is de 25 miljoen euro gepasseerd met directe investeringen van Nederlandse huishoudens in zonne-energie buiten het eigen huis
  2. 406 collectieve zonne-energieprojecten in kaart gebracht in Nederland, waarvan er 219 succesvol zijn gefinancierd.
  3. Grootste collectieve zonne-energieproject nu altijd inzichtelijk via de ZonneDelen app, voor investeerders en gastgebruikers van de app. De ZonneWIJde Breda heeft al bijna 500.000 kWh geproduceerd.
  4. SDE+ voorjaarsronde 2017 ziet er heel gunstig uit voor Zon-PV met pas overschrijving in de derde ronde zo meldt de RVO. Nu is het afwachten voor de 4484 zonne-energieprojecten tot alle beschikkingen definitief op de deur vallen.
  5. Daarnaast zijn er veel ‘postcoderoos’ projecten aangekondigd, maar tegelijkertijd hebben veel partijen in de markt moeite deze succesvol te realiseren. Zo wordt maar 63% van Zonnedak BAT Hal 12 gerealiseerd.
  6. Duizenden huishoudens verzonnen gezamenlijk al Nederland, en nu zelfs ook ongevraagd: Zonnedak Rutte heeft 6 panelen voor premier Rutte gecrowdfund om hem een eerste stap te laten maken in de verduurzaming.
  7. Zeeland krijgt de smaak te pakken en lanceert meerdere collectieve zonne-energieprojecten met ondersteuning van energieleverancier Delta.
  8. Het tweede buitenlandse zonne-energieproject (gedeeltelijk) gefinancierd in Nederland.
  9. De provincie Groningen heeft een uitgebreid document (pdf) samengesteld voor de aanpak van zonne-energie project via de postcoderoos-regeling (regeling verlaagd tarief)
  10. Lokale energie coöperaties Bergen Energie en de A leveren ook – wat later dan gehoopt – grote collectieve zonneparken op.

Bonus: 
Houd de ZonnepanelenDelen blog in de gaten – ZonnepanelenDelen lanceert namelijk volgende week nieuwe service die het nog makkelijker maakt een zonne-energieproject te …. !

Vragen, opmerkingen of suggesties voor de volgende mailing of voor het open source document bit.ly/collectievezon dan hoor ik dat graag op edwin@zonnepanelendelen.nl! Thanks