Negatieve stroomprijzen? Investeren in zonnepanelen blijft erg rendabel

In het weekend van 23 april was er zoveel zon en wind dat er meer groene stroom werd geproduceerd dan Nederland kon opmaken. De stroomprijs dook zelfs enkele uren onder nul. Ondanks die negatieve stroomprijzen blijven zonnepanelen meer dan rendabel.

Een zonnig weekend met veel wind. Dat was het recept voor de negatieve stroomprijs van dat weekend. Terwijl de vraag in het weekend typisch wat lager ligt, draaiden windmolens en zonnepanelen overuren.

negatieve stroomprijzen uitzonderlijk

Dat leverde gekke situaties op. Sommige producenten betaalden om elektriciteit aan het net te leveren. En consumenten met een dynamisch stroomcontract, konden – weliswaar uitzonderlijk – geld verdienen door elektriciteit te gebruiken. Een eigenaar van een elektrische auto kreeg acht euro om zijn wagen op te laden.

Eerst en vooral: wat toen gebeurde is nog steeds uitzonderlijk. De gemiddelde stroomprijs blijft erg hoog. Langs de andere kant: met de groei van hernieuwbare energie kan zoiets vaker gaan gebeuren. Zeker op weekenddagen met veel wind én veel zon.

Aantal negatieve uren relatief erg klein

In dit overzicht vindt je het aantal negatieve uurprijzen in de afgelopen jaren. Weet dat er 8.760 uren in een jaar zitten, dus de aantallen zijn relatief gezien erg klein. En ja, de komende jaren gaat het vaker voorkomen dat er negatieve stroomprijzen zijn.

In dit overzicht vindt je het aantal negatieve uurprijzen in de afgelopen jaren.

Gebeurtenissen zoals die van het voorbije weekend geven wel de volatiliteit weer van de energiemarkt. De manier waarop we energie produceren verandert. Van fossiel naar groen. En van centraal naar de decentraal. En tegelijkertijd spelen geopolitieke gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne en sancties voor Rusland.

Wat zo’n tijdelijke negatieve stroomprijs voor producenten van zonne-energie betekent, hangt af van het type contract dat er is afgesloten. Lees hier ons artikel over de gevolgen voor eigenaars van zakelijke zonnepanelen.

zonnepanelen blijven rendabel

Gelukkig blijft zelfs met een occasionele negatieve stroomprijs de businesscase voor zon overeind. De gemiddelde prijs voor energie blijft erg hoog en bovendien is er altijd de ondergrens van de SDE+-subsidie. De impact van de uitzonderlijke momenten met een negatief tarief worden daardoor ruimschoots goed gemaakt.

Vraag naar elektriciteit neemt toe

Bovendien is het toekomstbeeld positief: de vraag naar elektriciteit gaat de komende jaren sterk groeien. Bijvoorbeeld door de toename van elektrische auto’s. Maar ook doordat processen die nu nog op fossiele brandstoffen draaien, geëlektrificeerd worden.

Mocht het meer en meer voorkomen, dan is de economische theorie dat er ook op wordt ingespeeld en er partijen in de markt zijn die juist gaan profiteren van de negatieve energieprijzen. Wat er vanzelf weer voor zorgt dat dit minder vaak voorkomt.

Volatiliteit

Kortom: met zon (en wind) zit je goed. Maar schrik niet als je de komende tijd wat vaker uitschieters ziet, naar boven én naar beneden.