Earth Day: 5 manieren om in de planeet te investeren

Op vrijdag 22 april is het Earth Day of Dag van de Aarde. Dit jaar staat die dag in het teken van investeren in de planeet. Wij helpen je op weg met enkele investeringsmogelijkheden met het oog op een groenere aarde.

Het is natuurlijk wat gek om onze planeet slechts één dag per jaar in de kijker te zetten. Maar dat is hoe deze dag meer dan een halve eeuw geleden is ontstaan. En die traditie bestaat nog altijd. In 1970 ging het onder meer over vervuiling, ontbossing en verzuring. Intussen zijn daar existentiële problemen als de klimaat- en biodiversiteitscrisis bijgekomen.

In 2022 is het thema van de dag ‘Investeer in onze planeet’. En investeringen in de aarde – in de ruime zin van het woord – zijn van groot belang. Gelukkig is het makkelijker dan ooit om daar zelf aan bij te dragen. Dat hoeft niet eens veel te kosten. En al die kleine investeringen maken samen best een groot verschil. Wij zetten enkele suggesties op een rij.

1. Groene beleggingen

Heb je wat slapend geld op een spaarrekening dat weinig opbrengt? Kijk dan eens of je dat geld niet aan het werk kan zetten. De meeste banken bieden tegenwoordig duurzame beleggingsmogelijkheden aan, bijvoorbeeld in hernieuwbare energie. Vaak gaat dat al vanaf enkele tientjes.

En laat het je het toch op de spaarrekening staan? Kijk dan eens op de duurzame geldwijzer hoe verantwoordelijk jouw bank of verzekering met je geld omspringt.

2. verduurzaam je woning

Geld dat je investeert in de verduurzaming van je woning levert doorgaans meer op dan geld op je spaarrekening. Kijk eens hoe je je huis beter kan isoleren, de CV-ketel kan upgraden of een warmtepomp kunt installeren. Of misschien heb je wel plek voor zonnepanelen op het dak of in de tuin? Als je je huis verduurzaamt, krijgt je bovendien vaak korting op je hypotheek. De consumentenbond heeft een en ander op een rijtje gezet

Investeren in zonnepanelen is één van de manieren om op Earth Day bij te dragen aan de groene transitie.

3. investeer in zonnepanelen

Zelf geen ruimte op het dak voor zonnepanelen. Dan kan je via zonnepanelendelen.nl investeren in panelen op het dak van een ander. Zo kan jij meeprofiteren van de energie die het dak van een agrariër, MKB’er of sportfaciliteit opwekt. Investeren kan al vanaf 25 euro. De energie van de zon is gratis, CO2-neutraal en volgens het IPCC een van de belangrijkste oplossingen in de strijd tegen de klimaatopwarming.

4. investeer in de natuur

De natuur staat onder druk en kan wel een handje gebruiken. Je kan je tuin vergroenen of door een vleesarm dieet ontbossing terugdringen. Maar je kan ook helpen om natuur terug te brengen op plekken waar die al verdrongen is.

Via Trees For All kan je bomen planten in Nederland en ver daarbuiten. En ook Just Diggit vergroent gedegradeerde gebieden, met een focus op Afrika. En er zijn natuurlijk talloze organisaties die zich inzetten voor natuurbehoud die je ook kan steunen. Ook ZonnepanelenDelen maakt een kleine bijdrage door bij nieuwe investeringen en afgeronde projecten een bedrag te schenken aan Bee in Balance, dat ‘huisvesting’ voor bijen voorziet.

5. Betrek je pensioenfonds

Via je pensioenfonds investeer je misschien wel elke maand zonder het echt te beseffen. Dus goed om weten waar dat geld naartoe gaat. Die fondsen hebben namelijk miljarden euro’s in beheer. Ze kunnen met dat geld de groene economie een flinke duw in de rug geven. Zo stopte pensioenfonds ABP na druk van zijn klanten met investeren in fossiele brandstoffen. Check eens bij welk fonds jij spaart voor later. Bel ze of stuur ze een mail met de vraag hoe zij bijdragen aan een duurzame toekomst.