ZonneDelers aan het woord – Ben

Via ZonnepanelenDelen investeer je heel eenvoudig en snel in zonne-energieprojecten. Je profiteert direct van de duurzame energie die de zonnepanelen opwekken. Ook lever je een bijdrage aan de energietransitie en een beter milieu. In deze serie vertellen ZonneDelers hun verhaal. Waarom ze investeren in ZonneDelen en wat hun ervaringen met ZonnepanelenDelen zijn. Deze keer het verhaal van Ben, ZonneDeler in ruim 30 projecten.

ZonneDeler Ben

Ben is 69 jaar oud en woont samen met zijn vrouw tussen Haarlem en de Velsertunnel. Sinds 9 jaar is Ben met pensioen. Zijn laatste 39 dienstjaren was hij werkzaam als typograaf. Ben zit niet stil sinds hij met pensioen is, tegenwoordig draagt hij als Tafeltje Dekje chauffeur een sociaal steentje bij aan de gemeenschap. “Samen met Els woon ik in een huis met een achttal zonnepanelen op het dak. In principe zou dit ons verbruik redelijk dekken, maar na de overstap naar elektrisch koken zouden we met onderproductie te maken krijgen. Wat nu te doen? Via internet had ik ZonnepanelenDelen gevonden en ik besloot daarmee in zee te gaan.”

Investeren in ZonneDelen

Inmiddels heeft Ben in ruim 30 projecten geïnvesteerd. Dit doet hij niet om financiële redenen. Ben is van mening dat als je in de gelegenheid komt om je carbon footprint op een dergelijke wijze kleiner te maken, je dat ook moet doen. Investeerders kunnen een motivatie achterlaten als ze investeren via ZonnepanelenDelen en we zien vaak de motivatie van Ben voorbij komen als de financiering voor een nieuw project start:

“Gestaag druppelend water slijt steen uit! Bij diverse van jullie projecten heb ik (een meervoud van) € 25 ingebracht. Iedere keer een druppel, die ongetwijfeld invloed heeft!”

Het investeren in ZonneDelen gaat Ben goed af: “Het investeren in de diverse projecten ging simpelweg met een paar muisklikken! Alle info was te downloaden, zodat je ieder project in een apart digitaal mapje overzichtelijk kunt bewaren.”

Opbrengst ZonneDelen

Als de bouw van de projecten is afgerond en de monitoring is gekoppeld, kun je de opbrengsten van de ZonneDelen 24/7 bekijken via de persoonlijke online portal MijnStroom. Daarnaast krijg je als ZonneDeler maandelijks een rapport toegestuurd met de resultaten van die maand. Hierin staat hoeveel kWh er is opgewekt, wat deze stroom waard is en de CO2-uitstoot die hiermee wordt bespaard. “Geinig is het om via de online portal MijnStroom te zien wat de zon teweegbrengt. Middels diverse grafieken krijg je inzicht in wat het een en ander “oplevert”. Soms valt het mee, soms valt het tegen en dan blijkt juni toch weer een betere zonmaand geweest te zijn dan augustus!”

Ben vindt het jammer dat het niet bij elk project lukt om de monitoring snel online te krijgen. Hij is wel blij dat ZonnepanelenDelen hem dan de productiecijfers mailt, zo kun je als investeerder toch zien hoe het project presteert. Tevens, zou Ben graag een oplossing zien voor het feit dat je als investeerder over het algemeen 15 jaar vastzit aan een project: “Als je al wat ouder bent kan dit betekenen dat je projecten langer lopen, dan jij en je partner nog te leven hebben.”
Daar hebben we sinds 2021 een oplossing voor, ZonnepanelenDelen PRO. De projecten onder dit label hebben een kortere looptijd en een vaste rente.

Ben sluit af met de volgende boodschap: “Tot slot zou ik willen meegeven dat het bijzonder is om als gestaag druppelend water te kunnen functioneren. Doe dat ook!”

NOG VRAGEN?

Bedankt voor het delen van je verhaal, Ben! Benieuwd naar het verhaal van andere ZonneDelers? Lees ook het verhaal van Romee, Ton, Leontien of Cor.  

Wil jij ook je verhaal delen of heb je vragen over investeren in ZonneDelen? Op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur staan we voor je klaar op telefoonnummer +31(0)20 435 75 47, of stuur een e-mail naar info@zonnepanelendelen.nl. In het Informatiecentrum van ZonnepanelenDelen vind je ook de meest gestelde vragen en antwoorden terug.