Top 10 onderwerpen in de collectieve zonne-energiemarkt – januari 2018

  1. Impact collectieve zon met 70,7% gegroeid in 2017 ten opzichte van de 2016! Enerzijds door prijsverlaging pv-systemen en anderzijds is de impact van crowdfunding verhoogd met co-financiering via andere financiers.
  2. Totale inleg vanuit Nederlandse huishoudens in 2017: 15,5 miljoen euro – een groei in euro’s van 15 procent.
  3. Er zijn 111 zonne-energieprojecten bijgekomen in 2017, ten opzichte van 86 projecten in 2016.
  4. Er was vooral groei in de Postcoderoos projecten, de impact hiervan blijft wel beperkt.
  5. ZonnepanelenDelen heeft marktaandeel van 51% voor de investeringen in zonne-energie buiten het eigen huis.
  6. In totaal is er al bijna 40 miljoen euro geïnvesteerd in zonne-energie buiten het eigen huis in 319 zonne-energieprojecten.
  7. 2018 is voortvarend begonnen met succesvolle crowdfunding projecten van forse omvang: Zonnedak Oostland Company en Zonnepark Laarberg.
  8. De markt is nog in afwachting op de beschikkingen van de SDE+. We horen in de markt al succesvolle aanvragen van 11,3 eurocent voor de SDE+ aanvraag najaarsronde 2017.
  9. Kijken we naar de totale zonne-energiemarkt dan meldt het Solar Trendrapport dat 853 megawattpiek aan zonnepanelen zijn geïnstalleerd in 2017.
  10. Het is nog steeds afwachten hoe de uitwerking is van het in het regeer akkoord omschreven regeling: “Er komt een aparte regeling voor energiecoöperaties die het mogelijk maakt dat omwonenden makkelijker kunnen participeren in duurzame energieprojecten in hun directe omgeving.” Wil je alvast als energiecooperatie leren. NMU biedt een cursus projectontwikkeling zonne-energie aan.
Bonus: Geïnteresseerd om in het voorjaar een SDE+ beschikking aan te vragen? Check SDE+ subsidie voor zonnepanelen aanvragen

 

 


Elke twee maanden kort en krachtig de 10 belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energie projecten. Waarbij men via financiering voor zonne-energie samen zonnedaken, zonneparken en misschien binnenkort zonneparken op water realiseren. (zie vorige versies hierhierhierhierhierhierhierhierhierhier en hier)

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.