10 highlights in de collectieve zonne-energiemarkt – april 2018

Kort en krachtig 10 highlights van de collectieve zonne-energiemarkt in de afgelopen periode. Vragen, opmerkingen of suggesties voor de volgende mailing hoor ik graag en kan je sturen naar edwin@zonnepanelendelen.nl!

  1. Postcoderoos projecten (oftewel de Regeling Verlaagd Tarief) wordt op meerdere manieren uitgelegd en gebruik gemaakt van de regels, of misschien wel gebogen: een op te zetten groot zonne-energieproject bestaat eigenlijk uit 5 postcoderozen en kan zodoende een veel groter gebied bestrijken waarin men mee kan doen. In Eindhoven ontwikkelt men Zonnepark Welschap.
  2. En een andere uitsplitsing van de postcoderoos: Het financiële – en het stroom gedeelte worden uit elkaar gehaald. De buurtmolen liet al zien hoe dat werkt voor windenergie, nu is het ook uit elkaar gehaald bij een postcoderoos project voor zonnestroom: Zonnedorpen is zo gesplitst. Alleen bij wie ligt het risico als er veranderingen zijn op de energiebelasting?
  3. Het grootste zonnedak van Amsterdam nadert de oplevering! Zonnedak Nissan update met prachtige beelden.
  4. SDE+ subsidies najaar 2017 bijna allemaal binnen; veel nieuwe zonne-energie projecten die er aan komen, er zijn al bijna 3.000 projecten gehonoreerd en er waren bij de laatste update nog ruim 1500 in behandeling.  Tegelijkertijd lijkt er weinig animo voor de voorjaarsronde 2018 – sommige in de markt vermelden al dat ze niet verwachten dat het SDE+ budget uitgeput raakt. Dit komt vooral omdat de voorwaarden veel slechter zijn, door het aangebrachte verschil in netlevering en niet-netlevering.
  5. Iederzon komt op stoom, Zonne-energie voor Ymere bewoners in Amsterdam. En nu voor huurders van Ymere in Nederland (al reeds op 100%!).
  6. Omvang collectieve zon groeit: 337 succesvolle collectieve zonne-energieprojecten in Nederland,
  7. Er zijn daarnaast nog 176 collectieve zonne-energieprojecten in kaart gebracht die in ontwikkeling zijn.
  8. Vooral de omvang van de individuele projecten groeit – niet zozeer het aantal projecten, ondanks alle inspanningen van gemeentes om duurzame projecten binnen de gemeente grenzen te krijgen.
  9. Er komen ook vanuit de rijksoverheid pilots aan voor ‘Zon op land‘ zoals we dat kennnen van de tenders voor wind op zee. Voor de omvang van gemiddeld 80 tot 100 MWp. We zijn benieuwd welke voorwaarden daarin worden opgenomen met betrekking tot participatie.
  10. Een van de eerste coöperatieve zonneparken ging geheel fout, na jaren is nu ook de rechtszaak er over afgehandeld: Zowel de coöperatie als de gemeente grijpen mis bij Zonnegrond B.V. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2017:11385

Op https://bitly.com/collectievezon staat een online overzicht met alle statistieken van de collectieve zonne-energie markt. Handgemaakt.

Zie vorige versies hierhierhierhierhierhierhierhierhierhier, hier en hier.

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.