Zonnedak Nissan in Amsterdamse Haven

ZonnepanelenDelen realiseert tiende zonne-energieproject in Amsterdam

752 zonnepanelen komen er extra in Amsterdam via de uitgifte van ZonneDelen op het platform ZonnepanelenDelen. Iederzon Amsterdam is het tiende Amsterdamse project op het platform dat tot realisatie komt. Het platform dat ooit via start-up incubator Rockstart is begonnen, heeft zo voor 12.000 zonnepanelen gezorgd in Amsterdam. Huishoudens zonder geschikt dak voor zonnepanelen investeren en wekken zonne-energie op via zonnepanelen op een ander dak.

Iederzon Amsterdam is het tweede project in een reeks van zonne-energieprojecten op daken van woningbouwcorperatie Ymere. Met deze financiering worden daken van huurwoningen voorzien van zonnepanelen.

Rockstart

ZonnepanelenDelen is begonnen via het Rockstart Smart Energy programma, waarin onder andere ook de gemeente Amsterdam investeerde. Het bedrijf heeft zich inmiddels opgewekt tot de plek om te investeren in zonne-energie buiten het eigen huis. Het heeft nu al 70 zonne-energieprojecten mogen faciliteren, waarvan 10 projecten in Amsterdam.

Dat zijn zonne-energieprojecten bij bijvoorbeeld brouwerij Oedipus, VvE Julianapark en veel Amsterdamse kantoorgebouwen van NSI via Dutch Renewergy. Het grootste zonne-energieproject van Amsterdam is uitgevoerd bij het distributiecentrum van Nissan waar het systeem een geïnstalleerd vermogen heeft van 3 MWp. 400 huishoudens profiteren van de zonne-energie die op het dak van Nissan wordt opgewekt.

Koppeling zonprojecten aan ‘daklozen’ 

Organisaties met een geschikt dak trekken projectfinanciering aan speciaal voor de zonnepanelen installatie. De huishoudens die zelf geen (geschikt) dak hebben voor zonnepanelen kunnen op deze daken toch zonne-energie opwekken. De huishoudens investeren in de projecten via ZonnepanelenDelen, het platform dat afgelopen jaar een AFM-vergunning verkreeg om dit mogelijk te maken en krijgen de opbrengst van de zonnestroom jaarlijks uitgekeerd.

Sven Pluut, oprichter van ZonnepanelenDelen, over het succes:

We zijn blij dat we de eigen stad helpen verduurzamen via de gerealiseerde zonne-energieprojecten en daar zoveel mogelijk Amsterdammers onderdeel van maken.”