Zon op bedrijfsdak bij Wijlhuizen in Holten - financiering via ZonnepanelenDelen

Meer Zonnedaken met Zonlease

Maandag 18 januari lanceert investeringsplatform ZonnepanelenDelen de ZonLease propositie. In ZonLease kan 1 miljoen euro geïnvesteerd worden, dat belegd wordt in een portfolio van zonne-energieprojecten. Duurzame investeerders krijgen een netto rente van 3,0% per jaar én zorgen voor meer zonnedaken in Nederland. ZonLease is de eerste investeringsmogelijkheid onder het nieuwe label: ZonnepanelenDelen PRO, investeren in zonne-energie vanaf 250 euro.

De afgelopen jaren constateerde ZonnepanelenDelen dat er in de zakelijke markt, naast het direct financieren van zonnedaken, ook behoefte is aan een eenvoudiger leaseproduct. Met dit leaseproduct betalen gebouweigenaren een vast bedrag per maand voor hun zonne-energiesysteem. Daarnaast ontvangen investeerders een vaste rente. Om dit product te realiseren is ZonLease opgericht.

De propositie van ‘ZonLease 1’ zet obligaties in de markt met een looptijd van 3 jaar en een netto rente van 3% per jaar. Het doel van deze propositie is om minimaal 500.000 euro op te halen. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 1 miljoen euro. Wanneer dit hogere bedrag gehaald wordt, kunnen er direct meer nieuwe zonnedaken gerealiseerd worden.

Via de obligaties van ZonLease investeert men in een portefeuille aan zakelijke zonnedaken (SDE+-gesubsidieerd vanuit de Nederlandse overheid), gebouwd door gecertificeerde installateurs en met een solide business case. Door vaste afspraken met een selecte groep installateurs over kwaliteit en prestaties, kan sneller financiering worden verstrekt. Dat bespaart tijd en kosten. Bovendien verhoogt dit de kwaliteit.

De lening vanuit ZonLease is direct aan de ondernemer en is zonder verplichting om een opstal te vestigen. Daarmee zijn de mogelijkheden voor de relatief kleinere zonne-energieprojecten met SDE+ subidie vergroot. ZonLease richt zich op zonne-energieprojecten in Nederland met een omvang van 30.000 euro tot en met 300.000 euro.

ZonnepanelenDelen heeft veel ervaring in zonne-energie projecten. Via het platform is sinds 2014 al voor meer dan 50 miljoen euro financiering verstrekt. Mede mogelijk gemaakt door bijna 10.000 investeerders. Met eigen software is een robuust systeem gebouwd om de zonne-energieprojecten te monitoren en daarmee het risico van de projecten te verlagen. De prestaties van de reeds gefinancierde zonne-energieprojecten zijn zeer goed en leveren bewijslast voor de betrouwbaarheid van deze investeringscategorie.