Zon op bedrijfsdak bij Wijlhuizen in Holten - financiering via ZonnepanelenDelen

Hoe krijgen we alle geschikte bedrijfsdaken vol met zonnepanelen?

Het lijkt zo simpel. Je ziet een leeg dak oppervlakte, het bedrijfsdak is vrij van schaduw en het dak is verder niet in gebruik. Waarom liggen er dan nog geen zonnepanelen op? Dat moet toch zo snel mogelijk?

 

Als je een tijd in de zonne-energiebranche werkt, krijg je steeds beter antwoord op deze vraag. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Helaas. Of het duurt simpelweg lang. Dus zijn we continu bezig met ZonnepanelenDelen om de processen te vereenvoudigen. Er zijn zaken die wij kunnen beïnvloeden. Er zijn zaken die we zelf dagelijks verbeteren en zaken die vastliggen en waar we dus zo goed mogelijk mee moeten omgaan. In de vijf jaar hebben wij al onze bijdrage geleverd door een goede financieringsmogelijkheid aan te bieden in de markt, hebben we kwalitatief hoogwaardige contracten en overeenkomsten welke gebruikt kunnen worden. Tevens hebben we een whitepaper gelanceerd, welke op onze financiering pagina gratis is te downloaden, met de stappen om een zakelijk zonne-energieproject te realiseren.

 

Zonnepanelen op vele plekken

Laat ik voorop stellen dat de Nederlandse overheid momenteel het opwekken van zonne-energie goed faciliteert. Zelfs zo snel dat de faciliterende netwerkbedrijven nu tijdelijk ‘vastlopen’ op de capaciteit. Dat is veelal veroorzaakt door de grote zonneparken, niet door de zon-pv systemen op daken. We moeten inzetten op zonnedaken, maar we kunnen in Nederland in de toekomst ook niet zonder allerlei andere braakliggende terreinen en wateroppervlaktes (zie Zonnewaaier van Holland Solar). Het is zonnepanelen op het dak, én in zonneparken, én op het water. Alleen moeten we wel zorgen dat elk geschikt dak voor zonnepanelen ingezet wordt. Die moeten sowieso.

 

Nederlandse overheid faciliteert zonne-energie

De Nederlandse overheid zorgt bij particulieren voor een zeer ruime regeling via het zogenaamde ’salderen’, het kost niet al te veel belasting, maar heeft een grote maatschappelijke impact. Elektriciteit wordt voor velen voor het eerst iets tastbaars. Er is voor het eerst een vergelijking te maken tussen het verbruik van de waterkoker en hoeveelheid zonnepanelen die daarvoor nodig zijn om dat vermogen te leveren.

 

Bij grootverbruik aansluitingen op het elektriciteitsnet is dat voor bedrijven met de SDE+ regeling goed gefaciliteerd (en ja, op details kan het altijd beter). Alleen ben je daar wel afhankelijk van subsidies, dat levert bureaucratie en vertraging op. Tussen idee opvatten van een (groot) zonnedak realiseren op het bedrijfspand en daadwerkelijk zonnestroom opleveren zit in veel gevallen minimaal wel een jaar, en er is zo twee jaar voorbij voordat het gerealiseerd wordt. Dan moet er wel aan een rij voorwaarden worden voldaan, om zo zelf die duurzame energie op te wekken en daarmee de energie kosten te verlagen.

 

Voorwaarden zon op bedrijfsdak

Wat is een ‘geschikt’ dak dan eigenlijk?  Zo moet bijvoorbeeld:
  • De dakconstructie goed genoeg zijn van het bedrijfspand;
  • er moet geen onderhoud zijn aan het dak waar de zonnepanelen worden geplaatst in de eerste 20 jaar;
  • de netwerk aansluiting op het elektriciteitsnet moet goed zijn;
  • de omvang moet minimaal 1000m2 zijn en
  • het liefst wil je met de groene stroom het eigen energieverbruik compenseren.

 

Maar het allerbelangrijkste: de eigenaar van het dak moet simpelweg willen om bijdragen aan meer duurzame energie. Er is een financiële prikkel door de Nederlandse overheid ingesteld met een subsidie (SDE+), er zijn vele professionele partijen in de markt die het project willen ontwikkelen en zo de ‘dakeigenaar’ helpen. Uitdaging blijft dat zonnedaken ontwikkelen geen ‘core-business’ is voor de dakeigenaren en dus is er – begrijpelijk – veel onzekerheid in een markt met veel verschillende partijen. Met ZonnepanelenDelen zijn wij een onafhankelijk partij die daarin ondersteunt. Wij hebben geen voorkeur voor partijen, zolang er aan de kwaliteitseisen wordt voldaan.
Belangrijkste blijft: Het bedrijf moet willen bijdragen aan duurzaamheid.

 

Nu is het moment

Dit is wel het moment om het te doen. De markt is volwassen. Er wordt professioneel gewerkt in de branche en er is ervaring opgedaan in alle voorgaande jaren. De cowboys zijn tegen de lamp gelopen, de goede partijen zijn duidelijk te herkennen. De overheid heeft duidelijk overheidsbeleid en geeft een vaste subsidie voor 15 jaar op het project. En voor een solide project is er altijd projectfinanciering aan te trekken. In de politiek is klimaat hét onderwerp. Het bedrijfsleven kan nu ook laten zien dat het menens is met de Parijs-doelstellingen en haar duurzame inzet onder andere tonen met het realiseren van een zonnedak. Wij helpen graag daarbij om dat te realiseren!

 

Elk dak dat geschikt is voor zonnepanelen moet meedoen. Er is geen reden meer om het niet te doen en bedrijven (of je eigen werkgever) mogen er op worden aangesproken. Dak voor dak verzonnen we samen Nederland!