header afbeelding blog Green Friday

Kies voor Green Friday en maak duurzame keuzes tijdens Black Friday

Het fenomeen “Black Friday” bestaat al sinds de jaren vijftig in de Verenigde staten, en is sinds een jaar of 10 ook niet meer weg te denken uit Nederland. Black Friday is de dag na Thanksgiving en kenmerkt zich door hogere kortingen bij veel winkels. Hoewel het zorgt voor een enorme toename in de verkoopcijfers, heeft het ook kritiek gekregen vanwege de nadruk op overmatig consumeren en impulsieve aankopen. Daarom doen steeds meer winkels bewust niet mee aan Black Friday, door geen aanbiedingen te geven of zelfs de (digitale) deuren te sluiten die dag.

Wat is Green Friday?

Green Friday is een alternatieve benadering van het traditionele Black Friday winkelfenomeen. In plaats van zich te laten meeslepen door impulsieve aankopen en kortingen, moedigt Green Friday consumenten aan om bewuste en duurzame keuzes te maken. In plaats van het kopen van nieuwe producten, wordt er aandacht besteed aan hergebruik, reparatie en recycling. Zo wordt er geïnvesteerd in een groenere toekomst en wordt minder verspilling veroorzaakt.

Initiatieven om te steunen tijdens Green Friday:

In dit blog delen we een aantal manieren om bij te dragen aan Green Friday.

  • Kies ervoor om een item wat je al in de kast hebt te laten maken zodat het nog langer meekan, of koop kleding tweedehands. Er zijn ook meerdere initiatieven waarbij je kleding kunt ruilen. Rondom Black Friday wordt er op meerdere plekken (o.a. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) een kledingruil georganiseerd. Je kunt je ook het hele jaar door aanmelden bij The Clothing Loop. Dit is een kettingkledingruil met deelnemers bij jou in de buurt. Zo geef je de kleding die jij niet meer draagt een tweede leven, en met een beetje geluk hou je er zelf ook wat leuks aan over. Bekijk de website van The Clothing Loop om te zien of ze al bij jou in de buurt actief zijn, of start zelf een nieuwe Loop!
  • Trees for All zet zet zich al bijna 25 jaar in voor een bosrijke wereld. Ze planten bomen in Nederland en het buitenland en maken mensen bewust van het belang van bomen. Zo zorgen zij voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden voor iedereen. Speciaal voor Green Friday hebben zij een initiatief waarbij je kunt aansluiten. Je meld je aan via de website en geeft aan geen Black Friday deals te kopen. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om een boom te planten. Die bomen komen in het Green Friday Forest van Trees for All-in het natuurgebied het Twiske (vlakbij Amsterdam). Je kunt jouw boom ook zelf komen planten op 24 november. Bekijk de website van Trees for All voor meer informatie.
  • Een andere manier om bomen en voedselbommen te planten is via The Pollinators, zij hebben november omgedoopt tot Treevember. Je kunt dit initiatief steunen door te doneren, of je kunt je aanmelden als vrijwilliger.

Jouw keuzes maken verschil

Het is verstandig om je niet gek te laten maken en bewust te zijn van de impact van je aankopen. Spullen hebben namelijk een grote impact, zo zien we terug in dit overzicht van Babette Porcelijn van De verborgen impact.

En wat je niet direct uitgeeft aan spullen, kan je investeren in de benodigde transities naar een duurzamere wereld. Transities vergen namelijk flinke financiering. Maak impact via investeringen in de natuur, de voedseltransitie, de energietransitie, of bijvoorbeeld een biodiversiteitsfonds