Interview met oprichter van ZonnepanelenDelen: Sven Pluut

(Dit interview is eerder geplaatst op het blog van Natuur & Milieu)

Een gesprek met Sven Pluut (32), initiatiefnemer van ZonnepanelenDelen.

Sven, hoe kwam je op dat idee?

Ik heb een paar jaar bij de Triodos Bank gewerkt als risico-analist voor duurzame energieprojecten. Ik ontdekte dat de financiering van zonne-energie achterbleef bij andere vormen van duurzame energie. Vanuit het perspectief van de bank zijn zonneprojecten heel klein. Het zijn in wezen vele, superkleine energiecentrales die een heel andere financieringsvorm nodig hebben dan een grote energiecentrale. Dat maakt het moeilijk voor banken om dit te financieren. Crowdfunding biedt hierbij een geweldige oplossing.

Wat drijft je om Nederland massaal aan de zonnepanelen te krijgen?

Ik zie dat we een groot energieprobleem hebben met onze vervuilende brandstof en dat we alle middelen hebben om dit in een paar jaar tijd op te lossen. Ik ben een doener. We moeten tempo maken met leuke, slimme oplossingen die winstgevend zijn. Zonne-energie is een eenvoudige techniek die ook nog eens winstgevend is.

Zelf woon ik in Amsterdam, maar ik heb geen dak voor zonnepanelen. Ik wilde zonnepanelen op een ander dak kopen en dat was het begin van ZonnepanelenDelen. Nu kan iedereen meedoen.

Wat is de rol van ZonnepanelenDelen in zonne-energieprojecten?

Wij verbinden de projecten van de energiecoöperaties, locatie eigenaren en projectontwikkelaars met de consumenten en de banken. Aan de ene kant heb je de mensen die geld inleggen. Dat zijn vooral mensen die zonnestroom belangrijk vinden en hier geld in willen steken, maar niet beschikken over een geschikt dak. Aan de andere kant zijn er veel zonne-energieprojecten, groot- en kleinschalig, die voldoende ruimte hebben voor zonnepanelen en op zoek zijn naar geld om die panelen aan te schaffen. Via crowdfunding halen wij het geld op, wij regelen de financiële transacties en administratieve rompslomp. Wij zorgen dat mensen hun geld in betrouwbare projecten stoppen en dat zij er voldoende rendement uit krijgen.

Wat is het unieke van dit concept?

Wij willen niet het eigendom van projecten, maar we zijn partner van de collectieven die vaak onder hun eigen naam projecten willen realiseren. Door met ons samen te werken, hoeven de projecten zich geen zorgen te maken over de regels voor het ophalen van kapitaal, energiebelasting, rendementsberekeningen en -uitkeringen, verhuisadministratie etc. Wij hebben veel kennis en ervaring op dit gebied. Daardoor hebben de projecten een grotere kans van slagen, een kwaliteitsstempel, ook voor de langere termijn (een project duurt zo’n 15-20 jaar) en worden ze sneller gerealiseerd.

Hoeveel projecten lopen er inmiddels via ZonnepanelenDelen?

Sinds onze start in 2012 hebben we nu zeven projecten succesvol afgerond, variërend van 40.000 tot 880.000 euro. Nog meer cijfers? Er is € 1,7 miljoen euro via crowdfunding opgehaald en bij een aantal projecten zijn ook banken betrokken. In totaal hebben 1800 deelnemers voor 3 miljoen euro aan zonnepanelen gezorgd. De inleg varieerde van 25 tot 15.000 euro. Het gros van de mensen legde rond de € 12oo in, dat is goed voor drie tot vier panelen.

wie-wat-waar infographic v5

Liever een project van een ton of van een miljoen?

Het liefste hebben we projecten van rond de € 100.000. Zij zitten tussen servet en tafellaken en hebben daardoor de minste mogelijkheden voor kapitaalverstrekking door een bank.

Wat trekt de deelnemers van ZonnepanelenDelen vooral over de streep?

We hebben grofweg drie typen deelnemers. Het eerste type is de groene doener zonder dak, die nu eindelijk ook mee kan doen. Het tweede type vindt het tof en is benieuwd hoe het werkt en wil er niet teveel moeite voor doen. En het laatste type wil meer doen met zijn spaargeld, want het levert natuurlijk ook geld op.

Wat verdienen jullie eraan?

Om onszelf draaiende te houden, ontvangen we een vast bedrag per project van € 2.500 plus 3% van het opgehaalde geld. Daarnaast ontvangen we per jaar een servicevergoeding van een paar honderd euro per project voor de administratie. De eerste gelden zijn voor groei, de tweede voor stabiliteit. Zorgen voor meer zonnepanelen is voor ons het allerbelangrijkste. We willen de grootste gezamenlijke energiecentrale ter wereld worden waar iedereen bij kan aanhaken.

Zijn er bijzondere deelnemers?

Ik vind het wel grappig dat een CEO van een heel groot energiebedrijf via ons meedoet met 15 zonnepanelen voor een project. En mijn eigen moeder natuurlijk, mijn grootste fan, die ook meedoet. En heel leuk vond ik een mailtje van iemand die 25 euro inlegde en meldde: “spannend mijn eerste investering”.