ZonnepanelenDelen introduceert panelenweer cijfer op de ZonneDelen app

ZonnepanelenDelen introduceert met de mobiele ZonneDelen app een panelenweercijfer. Dit geeft de relatieve score van de zonnestroom productie aan van dat moment in het jaar.

De opbrengst van zonnepanelen wisselt door het jaar heen, dit komt door een wisselende stand en sterkte van de zon. Om toch een goede indicatie te geven van de score van die dag relatief voor de periode van het jaar laten we een indexcijfer zien tussen 1 en 10. Met het panelenweer cijfer compenseren we voor de wisselingen zodat een zonnige dag in december een tien kan opleveren omdat dit het maximaal haalbare stroom is wat opgewekt kan worden voor die periode van het jaar. Terwijl eenzelfde stroomproductie in de zomer een panelenweercijfer 4 oplevert.

1

Onderstaand een overzicht van de verdeling per jaar van de opbrengst van zonnepanelen. Dit geeft goed weer waarom we dit zo doen zodat je een beter gevoel krijgt van de prestatie op dat moment.

160129 milieucentraal

Dezelfde resultaten laat de man die alle statistieken van zonne-energie in Nederland bijhoudt zien, inclusief zijn eigen opwek, Peter Segaar die beter bekend is als PolderPV:

Oftewel die komen goed overeen!

Voor het panelenweer cijfer kijken we naar het huidige vermogen dat behaald wordt bij jouw zonne-energieproject. Dit zetten we af tegen een matrix die we gemaakt hebben op basis van wat maximaal is voor die periode van het jaar. Zie hieronder een screenshot van de matrix  in excel.

Schermafbeelding 2016-01-28 om 14.48.02

We geven een eerste indicatie om jou een gevoel te geven hoe goed (of slecht) jouw ZonneDeel het op dit moment doet. Heb je hier vragen over of is het je niet duidelijk dan horen we dat graag terug. Mail dan naar edwin@zonnepanelendelen.nl

Ps. In de toekomst gaan we dit verder verbeteren door te compenseren voor de plek in Nederland en opstelling van de zonne-energie installatie. Work in progress. Of mocht je zelf mee willen denken met de exercitie; graag!