20 zorghuizen krijgen zorgeloos 14.000 zonnepanelen via ZonOpZorg

Via het initiatief ZonOpZorg krijgen maar liefst twintig zorghuizen en ziekenhuizen in een klap zo’n 14.000 zonnepanelen op hun daken, zonder eigen investering. Zo kunnen zorghuizen gebruikmaken van duurzame energie en bijdragen aan de energietransitie. En dat gaat de zorgorganisaties nauwelijks tijd of geld kosten. De SDE+ subsidie is inmiddels toegekend en nu zal ZonOpZorg, een samenwerking van Urgenda en ZonnepanelenDelen, via crowdfunding geld ophalen voor de investering om vervolgens de realisatie van de zonnepaneleninstallatie op zich te nemen. 

Zorgorganisaties gaan zonder eigen investering over op duurzame energie

Het leggen van deze zonnepanelen vormt een mooie bijdrage aan de inzet om alle daken in Nederland te gebruiken voor de opwek van elektriciteit uit zonne-energie. “Een prachtige versnelling”, vindt directeur Marjan Minnesma van Urgenda “Er zijn in zo’n korte tijd nog nooit zo veel zonnepanelen in één keer bijgekomen in de zorg.”

buurt en bewoners profiteren 

Behalve dat de zorgorganisatie gebruik gaat maken van duurzaam opgewekte energie, profiteren ook de buurtbewoners, medewerkers, familieleden en bewoners van de zonnepanelen. Gezamenlijk financieren zij via ZonOpZorg de zonnepaneleninstallatie. Ze ontvangen daarvoor 3 tot 5% rente per jaar. Dat is een stuk aantrekkelijker dan sparen bij een bank. Over vijftien jaar krijgen de ZonneDelers de investeringen terugbetaald. Vanaf dat moment kan het zorghuis nog jaren gratis profiteren van de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken.

ZonOpZorg

Zorginstellingen die graag voordelig duurzame energie willen gebruiken en een geschikt dak hebben voor zonnepanelen, kunnen die zorgeloos realiseren via ZonOpZorg. Ook zorginstellingen die al eerder SDE+ toegekend hebben gekregen maar geen geld hebben voor de investering en/of geen mankracht om de organisatie ter hand te nemen, kunnen aankloppen bij ZonOpZorg. Daarmee wordt de verantwoordelijkheid voor zowel investering als uitvoering uitbesteed en kan het personeel van de instelling zich wijden aan zorg. Omdat de elektriciteitskosten zullen dalen, is voor de zorgtaken zelfs meer geld beschikbaar. In 2016 zijn drie ZonOpZorg projecten succesvol gerealiseerd waarbij in totaal 1.362 zonnepanelen zijn gelegd op zorghuizen van Habion, waaronder De Benring.

overzicht opening zonnedak de benring via zonopzorg

ZonOpZorg is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en financieringssplatform ZonnepanelenDelen. Neem hier contact op met Matthijs Olieman voor meer informatie over ZonOpZorg.