Opvallende zonne-energie toepassingen

Zonnecellen kom je tegen op steeds meer plekken, en in de nabije toekomst wordt misschien elke mogelijk oppervlak ingezet om zo elektriciteit te produceren. Tegenwoordig zijn er flexibele zonnecellen en verschijnen ze in allerlei kleuren. We zetten de mooiste en meest opvallende toepassingen van zonne-energie op een rij. Zonne-energie werkt ‘vanzelf’, het levert immers duurzame stroom op zonder dat je er iets voor hoeft te doen, nadat het geïnstalleerd is. Licht valt op een zonnecel en hierdoor ontstaat een spanningsveld dat uiteindelijk zorgt voor stroom, oftewel elektriciteit. Een prachtige uitvinding dat begon in de 19de eeuw en met nieuwe ontdekkingen steeds verder is ontwikkeld. De eerste echt commerciële toepassing was met satellieten in de jaren 50. Vanuit dat startpunt zijn er vele andere zonne-energie toepassingen gekomen.

Satellieten powered by solar

Voor het eerst echt zichtbaar was de inzet van zonnecellen in de ruimtevaart. De eerste satelliet met zonnecellen was de Vanguard 1 satellite in 1958, dat is alweer 60 jaar geleden. We komen dus van ver, maar de ontwikkelingen van zonnepanelen blijven hard gaan. Elke satelliet heeft nu zonnecellen. Men is zelfs aan kijken om zonne-energie ook weer op te gaan vangen in de ruimte. Space based solar is nu een theorie. Mogelijk in de toekomst wekken we zo continu oneindig veel energie op.

Zonnecellen op de rekenmachine

Voor bepaalde leeftijdsklassen waarschijnlijk extra herkenbaar: de rekenmachine op zonne-energie in de klas of op kantoor. Je kon er zelf perfect mee spelen welke invloed licht had op de prestaties van jouw rekenmachine en dan met name het display. Door simpelweg het bovenste element met de zonnecellen volledig af te dekken. De rekenkracht en dus de benodigde rekenkracht was minimaal, want zelfs met een beetje licht deed de rekenmachine het al. Het was wel een eerste ‘mobiel’ apparaat, zonder dat je dit moest opladen of de batterijen van moest vervangen. Na de rekenmachine kwam de zaklamp  op zonne-energie en vervolgens de powerbank, een batterij die je met zonnecellen kunt opladen.

Vliegen op zonne-energie

Nadat eerst al met een zonne-vliegtuig van Frankrijk naar Engeland is gevlogen, liet Bertrand Piccard zien dat het ook om de wereld kan met zijn Solar Impulse. “I could fly forever”. Zonder een druppel brandstof de wereld rond –  een reis van 40.000 km. Het grotere doel was om te laten zien wat je al met zonne-energie kan. En die bewijzen zijn er meer en meer. Wij waren overigens zeer erkentelijk de UNFCC Momentum-for-change award te mogen ontvangen uit hangen van de Bertrand Piccard.

Auto’s met zonnecellen

Nu hebben wij natuurlijk al op ZonnepanelenDelen de NUNA8 mogen crowdfunden – met financiering en bekendheid. De zonne-auto van de studenten uit Delft die de world solar challenge uiteindelijk won. Het bijzondere is dat uit deze race ook een nieuw Nederlands bedrijf is gekomen: Lightyear – een zonne-energieauto die zichzelf kan opladen met de zonnecellen die in het dak zijn geïntegreerd.

Energie opwekkend raam

Een volledig transparant raam en toch zonne-energie er mee opwekken. Dat klinkt ideaal. Op en vanuit de TU Delft is het bedrijf Physee ontsprongen dat juist dat met de ‘PowerWindow’ heeft ontwikkeld. Een energie opwekkend raam. Nog niet zo heel veel energie, maar met de technologische ontwikkelingen van zonne-energie kan ook dat verder worden verhoogd.

Zonnepanelen als kunst

Als je in China een zonnepark bouwt en je eigen bedrijf heet Panda Energy. Je hebt ruimte genoeg en de mogelijkheid is er voor. Waarom ook niet. Gewoon een zonnepark zo opbouwen, dat deze vanuit de lucht op een panda lijkt – dat levert wereldwijd in ieder geval heel veel aandacht op:

Dat volgt op een zonnepark dat eerder in hart-vorm is opgebouwd in New Caledonia, op een eiland in de Grote Oceaan.

Overal zonnecellen

Er zijn meer toepassingen waardoor het duurzame energie opwekken vriendelijker oogt, zoals de zonneboom of de ‘zonnebloem‘ die met de zon kan meedraaien. Zonnecellen in het wegdek en gekleurde modules om op te gaan in de omgeving.
De zonnecel dakpannen van bijvoorbeeld Tesla zijn al bijna niet meer zijn te onderscheiden van normale dakpannen. Waar eerst veel huishoudens zonnepanelen te lelijk vonden om op het eigen dak te leggen, is dat nu geen probleem meer. Zonnecellen zullen zo op steeds meer plekken opkomen. Zichtbaar, estetisch en niet zichtbaar. Zo predikt professor Wim Sinke al jaren, dat het uiterlijk een belangrijke puzzel is in de adoptie van zonne-energie systemen. Binnenkort kun je van elk oppervlakte afvragen waarom er nog geen zonnecellen in zitten.

Weet jij nog andere prachtige vormen die we in deze lijst moeten opnemen? We horen het graag!