Op maandag 26 mei gaat het Zonnedaken VvE-project live: een initiatief waarbij zeven daken van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn voorzien van zonnestroomsystemen. Het doel? Niet alleen energie opwekken, maar ook sociale huurders en VvE’s actief laten meeprofiteren van de energietransitie. We spreken met Pieter van Noordenne, directeur van Switch Solutions en projecteigenaar, over techniek, sociale impact en schaalbaarheid.
Kan je een korte introductie geven over jezelf en Switch Solutions?
Ik ben Pieter van Noordenne, oprichter en directeur van Switch Solutions. Onze missie is om duurzame energie efficiënter in te zetten, omdat hoe efficiënter je omgaat met opwek, opslag en verbruik, hoe beter je duurzame energieprojecten kunt financieren. En dat is precies waar wij op inzetten: techniek, financiering en exploitatie samenbrengen in één aanpak.

Wat was voor Switch de aanleiding om betrokken te raken bij het Zonnedaken VvE-project?
Wat ons in eerste instantie aansprak was de slimme juridische structuur die bedacht is om toegang te krijgen tot deze markt. Dankzij de koop-aanneemovereenkomst is dit model goed schaalbaar en ook juridisch goed geregeld. We zien hier een blauwdruk voor ons waarmee we dit concept vaker kunnen toepassen. Dat er een sociaal component in zit maakt het extra mooi.
Hoe past dit project binnen de bredere missie en strategie van Switch?
Bij Switch zien we VvE’s in feite als kleine bedrijven. En ook zij hebben behoefte aan stabiele, voorspelbare energie. Maar dan moet je het wel goed organiseren. Losse bewoners zijn vaak onvoorspelbaar in gedrag en verbruik. Door te denken in groepen kunnen we een energie-exploitatiemodel neerzetten dat iets beter te voorspellen is. Samen met financiering vanuit CCE kunnen we dit model toegankelijk maken én betaalbaar houden. Het is een mooie stap richting een meer diverse portefeuille, waarin ook collectieven zoals VvE’s meeprofiteren.
Wat betekent het voor jou persoonlijk om te werken aan projecten die direct ten goede komen aan sociale huurders en VvE’s?
We richten ons bij bedrijven natuurlijk ook al op energiezekerheid, ontzorging en kostenbesparing. En dat is precies waar particulieren ook naar op zoek zijn. Nu kunnen we in één keer een hele groep huurders toegang geven tot de kennis en ervaring die we bij bedrijven hebben opgedaan.
Na de financieringsronde worden de aandelen van CCE Totaal Financieel 1 B.V. overgedragen aan Switch. Wat betekent dat in de praktijk voor jullie rol en verantwoordelijkheden?
Wij blijven verantwoordelijk voor het onderhoud en de performance van de installaties. We zorgen dat de systemen gewoon blijven draaien. Daarbij bieden we de optie voor een sturingsalgoritme waarmee het eigenverbruik op appartementsniveau verhoogd kan worden. We onderzoeken nu met Zonhub of we in samenwerking met Greenchoice gezamenlijke inkoop kunnen regelen voor teruglevering van ongebruikte stroom aan het net, voor een transparant en eerlijk tarief.

Hoe garandeert Switch de continuïteit en betrouwbaarheid van de zonnestroomsystemen op de zeven daken?
We monitoren de installaties continu. Dat betekent dat we er niet pas achteraf achter komen dat iets niet meer werkt, maar dat we afwijkingen direct signaleren. Daarmee minimaliseren we downtime en zorgen we dat de opbrengst van de installaties zo hoog mogelijk blijft.
Sociale huurders profiteren mee van dit project. Hoe zorgen jullie ervoor dat de energietransitie ook eerlijk en inclusief is?
Wij geloven dat de energiemarkt op dit moment niet altijd eerlijk functioneert. Transparantie en samenwerking zijn voor ons daarom essentieel. Door bewoners te organiseren in een collectief en te werken vanuit een ecosysteemgedachte, maken we duurzame energie bereikbaar én betaalbaar voor groepen die nu vaak aan de zijlijn staan. Iedereen moet kunnen profiteren van verduurzaming. Dat zorgt er namelijk ook voor dat die energietransitie sneller zal gaan, omdat het voor iedereen iets oplevert.
Wat zijn de reacties van bewoners en VvE-besturen tot nu toe?
We richten ons eerst op een zorgvuldige afronding van dit eerste project. Daarna gaan we in gesprek met andere VvE’s en bewoners om de volgende stappen te zetten. We merken nu al dat er veel interesse is.
Zie je kansen om dit model uit te rollen in andere steden of woningcorporaties?
Absoluut. Dit model biedt een prima basis om op te schalen. Juist daarom vonden we de propositie van CCE zo interessant en hebben we deze overgenomen. Als we de juiste partijen aan tafel krijgen, is dit breder toepasbaar en kunnen we echt impact maken.
Wat kunnen we in de nabije toekomst nog meer verwachten van Switch Solutions?
We blijven organisaties en bedrijven helpen om grip te krijgen op hun energie. Maar daarnaast breiden we onze diensten uit rondom energiemanagement, lokale energielevering en slimme koppelingen tussen opwek en verbruik. Ook de koop-aanneemovereenkomst, die hier succesvol is toegepast, willen we in andere toepassingen inzetten. Denk aan bedrijventerreinen, maatschappelijke vastgoedclusters of groepen ondernemers. We hebben echt een duurzame ecosysteemvisie waar we naartoe werken, waarin efficiëntie altijd centraal staat. Die visie vraagt om flexibiliteit van systemen en daar bouwen wij graag aan.
Bekijk hier meer over het project Zonnedaken: https://zonhub.com/project/zonnedaken-vve/